Kerk Aalst Dorp wordt the Spire

Partners

Begin 2022 werden de parochies en de kerkfabrieken van Ordingen en Aalst samengevoegd bij die van Brustem. Sindsdien worden de kerken van Ordingen en Aalst niet meer gebruikt voor de eredienst. De kerkraad was dan ook op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebouw. Hun oog viel op het ondernemerskoppel Patricia Robinne en Steph Grosemans. Zij willen de kerk omvormen tot the spire.

Sinds de Minderbroederskerk werd omgevormd tot een evenementenlocatie van Stad Sint-Truiden zijn er binnen de kerkraden gevoeligheden ontstaan omtrent de herbestemming van de kerk. Onder andere de populaire dragshow in de Minderbroederskerk zorgde voor vele kritieken binnen de kerkgemeenschap van Sint-Truiden. Het evenement zorgde ervoor dat het stadsbestuur een striktere afbakening moest maken van het gebruik van de Minderbroederskerk.
De gevoeligheden waren zo groot dat ook voor de parochiezaal van Ordingen er maar moeilijk een invulling kwam. Deze was eerst beloofd aan Phil Kevin, die er een feestzaal van wou maken voor onder andere dansnamiddagen maar ook voor evenementen van verenigingen uit de buurt. Dit strookte uiteindelijk niet met de gevoeligheden van de kerkraad. Zij vreesden namelijk dat het concept van Phil Kevin teveel op een discoteek zou lijken. De parochiezaal werd uiteindelijk in de handen van de kasteelheer van Ordingen gegeven. Deze huurt de ruimte als stockage voor onder andere het zomermeubilair van het kasteel.

The Spire

Het herbestemmen van kerken en de daarbij horende gebouwen, ligt enorm gevoelig in onze stad. Maar de kerkraad van Aalst Dorp stond open voor een breder concept omdat zij de kerk niet wouden laten verloren gaan.

“De tijden veranderen, de religieuze beleving van de mensen neemt af en niet alle kerken kunnen op termijn overleven. We zijn dus op zoek gegaan naar een nieuwe invulling, een degelijke herbestemming. Het zou zonde zijn moest onze parochiekerk bijvoorbeeld een discotheek worden of gesloopt voor een blok appartementen.” 

Jaak Kerckhofs, voorzitter van de kerkraad
@ Idéarte

Het oog van de kerkraad viel op het voorstel van Patricia Robinne en haar levenspartner Steph Grosemans. Zij willen de kerk transformeren tot The Spire, een evenementenlocatie die zich richt op duurzaamheid, kunst en samenhorigheid.

“Ons concept heeft respect voor het historische erfgoed; we plannen geen grote veranderingswerken, de open structuur en de vorm van de kerk blijven behouden.”
De eenbeukige, neogotische kerk, die dateert van 1854, wordt een multifunctionele ontmoetings-, werk- en leefplek. De huidige kapel wordt een keuken en een kleine multifunctionele ruimte. De sacristie wordt omgebouwd tot een sanitaire unit. Buiten komt er een terras en er is ook een afscheiding voorzien, die ervoor zal zorgen dat het kerkhof zijn eigenheid en serene functie kan behouden.”

Patricia Robinne, zaakvoerder Idéarte

Het project zal geen gewone evenementenlocatie worden maar een die de eigenheid van de kerk in zijn interieur zal bewaren. Ook qua invulling richt het ondernemerskoppel Patricia Robinne en Steph Grosemans, zich op een alternatieve invulling. Zo zal het na de werken mogelijk zijn om aan champing te doen (overnachten in de kerk). Stel je geen B&B toestanden voor, het koppel wil dat de locatie onder andere gebruikt zal worden voor brainstormsessies, lezingen en nog veel meer. Je moet de locatie dus eerder zien als een soort locatie voor (bedrijfs) retraites.

Praktisch

The Spire zal openen in 2024. Op hun website kan je je al inschrijven voor hun nieuwsbrief en interesse tonen om de zaal te huren. Hier kan je ook een opsomming vinden van het soort activiteiten dat er door kan gaan.
Meer informatie kan je vinden via deze link.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief