Klopjacht naar Limburgse militair die Marc Van Ranst bedreigde gaat door

Gisteren raakte het nieuws bekend dat viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin in veiligheid werden gebracht. Een Limburgse militair had bedreigingen aan zijn adres geuit en was spoorloos verdwenen met zware wapens. Vandaag werd zijn opsporingsbericht over heel Limburg verspreid.

De Limburgse militair Jurgen Conings had in het verleden zich al kritisch geuit over Van Ranst en op Twitter zelfs doodsbedreigingen geuit. Hiervoor werd hij vorig jaar even op non-actief gezet door zijn oversten. Hij heeft banden met het extreem rechtse milieu.
Gisteren gingen over heel het land alarmbellen af toen zijn vriendin meldde dat hij niet thuis was gekomen. Ze had afscheidsbrieven van hem gevonden. Bovendien had de man ervoor zware wapens opgehaald uit zijn kazerne om zogenaamd een schietoefening te doen.
Ondertussen is zijn wagen met de meeste van de wapens teruggevonden maar de man zelf is nog zoek. Het Nationaal Park Hoge Kempen zou zijn afgesloten. De ordediensten vermoeden dat Conings zich schuil houdt in het domein. Toch werd vandaag zijn opsporingsbericht over heel Limburg verspreid. Ook de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken deelde het bericht:

Wie Jurgen Conings ziet wordt aangeraden contact op te nemen met de opsporingsdiensten. De man zou nog gewapend zijn. Wie een getuigenis heeft, wordt gevraagd deze uitsluitend via het gratis nummer 0800/30 30 0 of per mail op het adres opsporingen@police.belgium.eu door te geven.

De situatie rond Conings wordt behandeld als een mogelijke terroristische daad. Verschillende moskeeën in Limburg hebben uit voorzorg hun deuren gesloten. Anderen krijgen regelmatig politiecontrole tijdens gebedsmomenten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!