Koen Vanmechelen stelt tentoon tussen topstukken uit de Renaissance

De Truiense kunstenaar Koen Vanmechelen mag de komende tijd 30 werken tentoonstellen in het Italiaanse Uffizi museum. Het museum in Firenze staat bekend om zijn topcollectie aan Renaissancekunst.

De werken van Vanmechelen zijn in goed gezelschap. Zijn Medusa’s staan opgesteld naast een portret van Medusa van de Italiaanse schilder Caravaggio uit 1595-1596. Deze wordt eerder tot de Barokperiode gerekend en staat bekend om zijn gebruik van licht en ongewone representaties van klassieke taferelen in de kunstgeschiedenis. Zo schilderde hij een Bacchus op zeer sensuele manier en beeldde hij religieuze taferelen af waar de nadruk niet op Jesus Christus lag, maar op de mensen rondom hem.

Vanmechelen maakte voor de tentoonstelling voornamelijk werken uit een combinatie van marmer en glas. Het was tijdens de vormgeving van deze werken in Italië dat curator Eike Schmidt de werken te zien kreeg.
De stukken geven allemaal een knik naar de werken van de grootmeesters die in het Uffizi museum zijn ondergebracht. Zo zien we in een zaal waar een beroemd zelfportret van Rembrandt hangt, in dezelfde stijl een portret van een kip.

Een duidelijk element dat terugkomt in alle werken van Vanmechelen. Het kader van ‘de kip en het ei,’ is iets waar de kunstenaar al een paar jaar zijn kunst in thuisbrengt. Zo bracht hij met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) een visie naar voren over diversiteit, evolutie en duurzaamheid. (bron)
Het element van de kip zien we ook terugkomen in zijn Medusa’s.

Zelfportret

Na de tentoonstelling zal het zelfportret van Vanmechelen in het museum mogen blijven hangen. Ook in dit werk zien we de spanning tussen het statische/harde en het breekbare van glas.
Het is dit werk dat na de tentoonstelling permanent in het museum zal blijven.

Wil je meer weten over de tentoonstelling ‘Seduzione’? Neem dan een kijkje op de website van het Uffizi via deze link. Beluister het interview met Vanmechelen bij Radio 1 via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!