Kunstwerk ‘Het Verval,’ besmeurd.

Partners

Het kunstwerk van Tom Herck ‘Het Verval,’ dat aan de Truiense Veemarkt is opgesteld, is beklad. Het is de eerste keer in jaren dat het kunstwerk het slachtoffer werd van vandalisme.

Het kunstwerk kwam in het verleden in opspraak omdat het stadsbestuur niet goed besefte toen ze het werk aankochten dat er controversiële historische figuren op het werk zouden staan. Voormalig burgemeester Veerle Heeren liet toen de zijde van het werk waar Hitler op afgebeeld staat afdekken. Na protest van verschillende Truienaren en gesprekken met kunstenaar Tom Herck, werd het werk weer vrijgemaakt. Er moest wel een informatief bord komen om het werk te duiden.

‘Het Verval,’ werd ondertussen bekroond door het Europees parlement en word op verschillende pagina’s zoals deze van erfgoed.be benoemd als een must-see kunstwerk.

Het verval van rijken

Het kunstwerk is een gigantisch kaartenhuis. Op de kaarten staan enkele van de ergste historische leiders afgebeeld. Zo zien we Hitler, Stalin en nog anderen. De rijken/imperiums van deze leiders zijn in elkaar gestuikt als een kaartenhuis. Deze symboliek benadrukt dat Herck het niet eens is met de ideologie van de historische figuren en ook hun gedachtengoed niet verheerlijkt maar eerder de tekortkomingen ervan onderstreept die leidde tot hun verval.

Het werk is ondanks de uitleg die ernaast staat beklad met witte verf. De vandalen lieten de verfpotten en nog ander bewijsmateriaal achter. De lokale politie kreeg van burgemeester Kempeneers de opdracht om een onderzoek te openen.
Het werk zal gereinigd worden.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief