Kunstwerk ‘Het Verval,’ besmeurd.

Het kunstwerk van Tom Herck ‘Het Verval,’ dat aan de Truiense Veemarkt is opgesteld, is beklad. Het is de eerste keer in jaren dat het kunstwerk het slachtoffer werd van vandalisme.

Het kunstwerk kwam in het verleden in opspraak omdat het stadsbestuur niet goed besefte toen ze het werk aankochten dat er controversiële historische figuren op het werk zouden staan. Voormalig burgemeester Veerle Heeren liet toen de zijde van het werk waar Hitler op afgebeeld staat afdekken. Na protest van verschillende Truienaren en gesprekken met kunstenaar Tom Herck, werd het werk weer vrijgemaakt. Er moest wel een informatief bord komen om het werk te duiden.

‘Het Verval,’ werd ondertussen bekroond door het Europees parlement en word op verschillende pagina’s zoals deze van erfgoed.be benoemd als een must-see kunstwerk.

Het verval van rijken

Het kunstwerk is een gigantisch kaartenhuis. Op de kaarten staan enkele van de ergste historische leiders afgebeeld. Zo zien we Hitler, Stalin en nog anderen. De rijken/imperiums van deze leiders zijn in elkaar gestuikt als een kaartenhuis. Deze symboliek benadrukt dat Herck het niet eens is met de ideologie van de historische figuren en ook hun gedachtengoed niet verheerlijkt maar eerder de tekortkomingen ervan onderstreept die leidde tot hun verval.

Het werk is ondanks de uitleg die ernaast staat beklad met witte verf. De vandalen lieten de verfpotten en nog ander bewijsmateriaal achter. De lokale politie kreeg van burgemeester Kempeneers de opdracht om een onderzoek te openen.
Het werk zal gereinigd worden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!