Lek in fontein zorgt voor hoge waterfactuur Stad

Door een lek in de fontein aan de abdijtoren, zou al 1.880.000 miljoen liter water zijn weggevloeid. Dat meldt onafhankelijk raadslid Carl Nijssens ons. Het stadsbestuur zegt de factuur van dit waterverlies te kunnen verhalen omdat het om een fout van de aannemer gaat.

Wie door het centrum van onze stad wandelt zal het wel al hebben gemerkt. Deze zomer konden we slechts van één fontein genieten, deze op de Groenmarkt. De andere fontein aan de abdijtoren, bleef opvallend buiten dienst. Dit viel raadslid Nijssens op en hij vroeg uitleg aan het Truiense stadsbestuur. Via waterfacturen en een antwoord van een stadsbestuur kwam het gemeenteraadslid te weten dat de fonteinen stilliggen door een lek.

“Het afgelopen jaar hebben de fonteinen amper gewerkt en toch ontvangt de stad een drinkwaterfactuur voor de fontein aan het Abdijplein van 15.000 euro (periode maart 22 – maart 23). Dit is erg bizar als je weet dat een fontein enkel wordt ingeschakeld in de zomerperiode en ze dan nog zelden heeft gewerkt. Voor de laatste vier maanden (maart 23 – juni 23) waar de fontein volledig buiten werking stond, ontving de stad zelfs een waterfactuur van 4.300 euro. Onbegrijpelijk, gewoon. We merken een drinkwaterverbruik op aan de Abdijfontein van maar liefst 1.880.000 liter het afgelopen jaar! En zelfs, al staat de fontein droog, toch verbruikt ze 5.200 liter kraantjeswater per dag. Dat is echt belastinggeld in het water werpen.”

© Carl Nijssens
Carl Nijssens, gemeenteraadslid

Aannemer schuift schuld van zich af

Nijssens meldt verder dat de stad deze kosten niet zal kunnen recupereren omdat volgens de aannemer de fontein is aangeleverd en opgevoerd volgens plan. Thans waren er bij de opstart van de fontein ook al problemen. Het water dat gerecupereerd moest worden volgens gootjes onderaan het Abdijplein vloeide toen de Diesterstraat af.

Zowel schepen Johan Mas als burgemeester Ingrid Kempeneers melden dat ze nog steeds de intentie hebben om de kosten te verhalen op de aannemer en ze dit ook juridisch kunnen afdwingen. Ondertussen zijn de werken aan de fontein aangevat om het lek aan te pakken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!