Limburg wordt verdeeld in 3 regio’s. Sint-Truiden valt onder Hasselt

De beslissing rond de opdeling van Limburg in regio’s is gevallen. Limburg krijgt 3 regio’s die ongeveer overeen komen met de werkingsgebieden van de brandweerzones. Hasselt en Genk nemen de leiding in Limburg.

Een maand geleden gaf Vlaams Minister Bart Somers het commando om Limburg in regio’s op te delen. Dit naar voorbeeld van de andere Vlaamse provincies.
De beslissing kadert in een efficiëntieoefening van het Vlaamse bestuurslandschap. Volgens de minister bestaat er in Vlaanderen namelijk een waar kluwen aan intergemeentelijke samenwerkingen. Door het opdelen van provincies in regio’s hoopt hij meer logische samenwerkingen in de hand te kunnen werken.
Hij garandeerde bovendien dat het provinciale niveau niet zou worden aangetast en samenwerkingen op provinciaal niveau zoals Limburg.net ook gewoon konden blijven bestaan al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Protest van bepaalde politieke partijen en middeveldorganisaties niet gewerkt

Zowel Groen Limburg als sp.a/ Vooruit Limburg voerde (online) actie tegen de beslissing. Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove stelde ministers Somers een schriftelijke vraag. Als grote aanhanger van het provinciale niveau vreest hij voor een verdere afbraak van dit bestuurlijk orgaan.

“Hiermee wordt de provincie Limburg helemaal vleugellam gemaakt.
We worden als Limburg in Brussel al benadeeld op heel wat beleidsterreinen en nu wordt onze éénheid en strijdbaarheid om hiertegen een vuist in Brussel te maken aan banden gelegd. Zogezegd gaat het om de zoveelste interne Vlaamse staatshervorming. Maar de staatsstructuur wordt weer wat ingewikkelder gemaakt in plaats van éénvoudiger, weer meer instellingen in plaats van minder.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid

Meer regio’s maar geen extra politieke postjes

De regio’s zullen in tegenstelling tot het provinciale niveau geen extra politieke posten opbrengen. In de overlegorganen van de regio’s zullen de burgemeesters van de deelnemende steden en gemeenten zitten.
Vandenhove vreest dat dit de democratische waarde van de gemeenteraden zal devalueren.

36 van de 42 Limburgse burgemeesters zou tegen de opdeling in regio’s zijn (aldus TVL).

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!