Lokaal dienstencentrum ‘Het Binnenhof’ feestelijk ingehuldigd

Op vrijdag 29 oktober 2021 opende woonzorgcentrum Den Akker in samenwerking met de stad Sint-Truiden het gloednieuwe lokaal dienstencentrum ‘Het Binnenhof.’  

Woonzorgcentrum Den Akker bestaat al 25 jaar en wil zich verder integreren in de buurt. Door de oprichting van een lokaal dienstencentrum in de voormalige OLV van Fatima-kerk wil het woonzorgcentrum, in samenwerking met de stad Sint-Truiden, alle Truienaren een plek bieden waar ze terecht kunnen voor laagdrempelige ontmoeting en zorg. Het centrum belooft ook een ontmoetingsplek te worden die naast de gebruikelijke openingsuren ook ter beschikking gesteld wordt voor de buurt.

Herbestemming kerk


De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is een niet-prioritaire kerkgebouw. Dit wil zeggen dat er geen misvieringen meer plaatsvinden. Via een kerkbeleidsplan gaat het stadsbestuur op zoek naar mogelijkheden voor her- of nevenbestemming van dergelijke kerkgebouwen.

“Voor het kerkje van OLV van Fatima – dat dateert uit 1997 – lagen er enkele opties op tafel, maar de piste voor een lokaal diensten- en ontmoetingscentrum bleek meteen het meest logisch. Zo krijgt het voormalige kerkgebouw een sociale invulling ten dienste van de buurt. Deze plannen werden in maart 2018 voorgesteld aan de buurtbewoners. Zij kozen toen ook meteen de naam ‘Binnenhof’ voor het centrum.”

Jo François, schepen van kerkraden.

Tweede dienstencentrum in Sint-Truiden

Schepen van sociaal beleid Pascy Monette is verheugd met de opening van een tweede dienstencentrum op het Truiens grondgebied. Het eerste dienstencentrum in het Cicindriahuis is een meerwaarde voor de vereenzaming van Truienaren. Het nieuwe dienstencentrum in de Halmaalwijk zal zich vooral richten op Truienaren met een beginnende zorgbehoefte en inwoners die nood hebben aan sociaal contact. 

“De deuren staan open voor iedereen die wil komen babbelen, een kop koffie drinken of de krant lezen. Daarnaast biedt het centrum activiteiten aan waardoor mensen comfortabel in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Dit maakt van het Binnenhof de ideale partner in strijd tegen mogelijke vereenzaming.”

Pascy Monette, schepen van sociaal beleid.

Activiteiten voor de hele buurt

Het dienstencentrum is een multifunctionele ruimte. De buurtbewoners zullen dus ook van de ruimte gebruik kunnen maken voor hun eigen evenementen.

“Op die manier bevordert het dienstencentrum de sociale samenhang in de hele buurt en werken we samen met WZC Den Akker aan een zorgzame buurt.”

Jurgen Reniers, schepen van buurtwerking en senioren

LDC Het Binnenhof, Binnenhof 10/1, 3800 Sint-Truiden | 011 78 58 75 of 0499 29 63 96.
Meer info over de verhuur van de accommodatie aan verenigingen en de tarieven via ldchetbinnenhof@wzcdenakker.be of 011 78 85 75.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!