Maison S brengt Drag art naar Sint-Truiden in de Minderbroederskerk

Steffen Heusdens, het horecatalent achter de zaken Maison S, Bertha en Crème van ne vent, brengt the art of Drag naar Sint-Truiden. Voor de tweede keer organiseert hij een dragshow. Dit keer op een speciale locatie, de Minderbroederskerk.

Steffen Heusdens staat in Sint-Truiden bekend als een vooruitdenkend horeca-ondernemer. De laatste jaren opende hij drie zaken op de Truiense Groenmarkt: Maison S, Bertha en Crème van ne vent. Alledrie de zaken worden gekenmerkt door een eigenheid qua interieur, items op de menukaart en sfeer.
Nu breekt de ondernemer een lans voor dragshows in Sint-Truiden. Op 17 mei organiseert hij in de Truiense Minderbroederskerk een show met de Queens van Haus of Grace.

Bekende Queens

Het is niet de eerste keer dat Heusdens dragqueens uitnodigt in zijn zaak. Zo was er een queen aanwezig voor de opening van zijn ijsjeszaak Crème van ne vent en organiseerde hij in 2022 een show met de bekende Belgische dragqueen Lola McQueen. Deze laatste was onlangs te zien in de video van Eurosong finalist Gustaph. Lola kennen we ook van haar deelname aan Belgium’s Got Talent waar de dove queen de pannen van het dak zong.

© Lola Mcqueen Lola kan je links-boven in de foto zien.


“Zelf heb ik al regelmatig dragshows bezocht. Die passie haal ik graag naar mijn eigen thuisstad Sint-Truiden. Een leuke show vol lekker eten en goed entertainment. De show in 2022 kon niet helemaal los gaan omdat we nog rekening moesten houden met bepaalde coronamaatregelen. Nu wou ik een show organiseren met heel de groep waar Lola deel van uitmaakt, the Haus of Grace.”

Steffen Heusdens

Unieke locatie

Drag performances gebeuren doorgaans in bars of in grotere zalen waar je ook kunt eten. Het wordt dan een soort revueshow. Wat het evenement van Haus of Grace at Maison S uniek maakt is dat ze door zal gaan in de Minderboederskerk, een kerk die door Stad Sint-Truiden wordt gebruikt als evenementenlocatie. De kerk is sinds het vertrek van de Minderbroeders aan de eredienst onttrokken, wat de ruimte klaar maakt voor allerlei evenementen.
De oude kerk wordt doorgaans gebruikt voor tentoonstellingen maar vaak zijn zij een plan b-locatie voor evenementen die doorgaan op de Grote Markt of Groenmarkt. Ook voor de show van de The Haus of Grace en Maison S was de locatie een plan-b. De eerste show in 2022 met Lola McQueen ging door op het terras van Maison S.


Omdat het weer deze lente niet altijd optimaal is wou ik een alternatieve locatie voor het evenement. Tenten afhuren is duur en ik wist dat de voormalige kerk mocht gebruikt worden voor allerlei evenementen. Zo is er al een wine tasting doorgegaan en mocht een locale modeshow de hal ook gebruiken als het te slecht weer zou zijn. In het verleden werden er ook lingerieshows gegeven in andere kerken in het stadscentrum.Ik waagde mijn kans en stuurde een aanvraag in voor de Minderbroederskerk.”

Steffen Heusdens

De aanvraag had wat voeten in de aarde maar uiteindelijk keurde het Truiense schepencollege de aanvraag goed. Iets waar Heusdens enorm dankbaar voor is.

“Ik ben het Truiense stadsbestuur enorm dankbaar dat ze dit project steunen. Sint-Truiden zet altijd sterk in op holebi-rechten. Dat ze dit toelaten in een voormalige kerk, vind ik enorm vooruitstrevend.”

Steffen Heusdens

Dubbele reacties

Onze redactie vroeg enkele mensen wat ze vonden van het concept. Verschillende Truienaren reageerde enthousiast op het feit dat er een dragshow zou doorgaan in Sint-Truiden. Dat merkte ook Heusdens die in minder dan een week meer dan 200 reservaties binnenkreeg voor de show.
Drag is altijd al een populaire vorm van entertainment geweest. De laatste jaren steeds meer door Amerikaanse programma’s zoals RuPaul’s Drag Race, die het concept naar het grote publiek hebben gebracht. Drag bestaat in verschillende vormen. Van Queens die stand-up comedy brengen, de traditionele queens die liedjes zingen of play-backen tot de meer extreme queens die alles doen van burlesque tot circus-achtige acts.
De queens van Haus of Grace zitten meer in de categorie van entertainment via muziek. Klassieke drag met veel glitters, mooie kostuums en veel glamour. Choqueren op te choqueren zit er dus zeker niet in.

De aard van de show zal bij veel mensen de doorslag geven of ze het evenement gepast vinden door de Minderbroederskerk of niet. Zo bleek uit de reacties die wij kregen van Truienaren.

Er gaan geen erediensten meer in de kerk door en heel de site is via erfpacht van Stad Sint-Truiden. Dus zij zijn vrij om te kiezen wat ze laten doorgaan. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat voor duizenden jaren mensen hebben gebeden op die plek en er paters in de nabij gelegen gebouwen hebben gewoond. Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Het zal afhangen van de show zelf.”

Anonieme Truiense kerkganger

Heusdens staat alvast helemaal achter de show.

Verwacht geen vulgariteit maar eerder een boodschap van liefde en samenhorigheid.’

Steffen Heusdens

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!