Marcske ontdekt het gratis parkeren in Sint-Truiden vanaf 1 december

Sint-Truiden start de komende feestweken met een unieke actie. Vanaf 1 december kan je gratis ondergronds parkeren en draait de klok van de Shop & Go parkeerplaatsen elke dag van 30 naar 60 gratis minuten.

Vanaf 1 december kan je elke zaterdag in de parkeergarages Centrum en aan de parking op de GAZO gratis parkeren. Shop & Go parkeren draait de klok voor altijd van 30 naar 60 gratis minuten. Dit wil zeggen dat je vanaf 1 december op alle Shop & Go-plaatsen in Sint-Truiden een uur lang gratis kunt parkeren. Het lokaal bestuur Sint-Truiden, AGB Trupark en Shop & The City maakten vrijdagochtend deze unieke actie bekend. De aanpassing van het politie- en retributiereglement inzake parkeren tegen betaling wordt op 28 november aan de gemeenteraad voorgelegd. Om de actie bijval te geven werd een ludieke video gemaakt waarin Marcske van de Kampioenen (Marc Vertongen) ging kerstshoppen in onze stad.

In de video zien we verschillende Truiense handelaren opduiken. Waaronder ook Sofie Carlier van Chicaz Beauty Bar.

“Zaterdag hoort een topdag te zijn in onze stad, zowel voor de mooie boetieks als de fijne horecazaken en onze zaterdagmarkt. Maar iedereen probeert te besparen waar mogelijk, onze ondernemers voelen dat. Op deze manier hopen wij als bestuur onze steen bij te dragen. Gratis parkeren betekent immers iets meer budget om iets te kopen of te drinken. Daar vaart iedereen wel bij. Ik ben ontzettend blij met dit initiatief en trots op onze sterke beleidsploeg. Ook voor de toekomst werken we een systeem uit waarbij handel- en horecabezoekers gratis parkeren. Dit is wat het moet zijn; positief aan beleid doen en meedenken met alle partijen. Laat die bezoekersaantallen maar stijgen, we zetten Sint-Truiden op de kaart als meest middenstandsvriendelijke stad!”

Hilde Vautmans, waarnemend burgemeester en tevens bevoegd schepen voor handel, horeca en markt

Goede mix tussen kort- en langparkeren

De beslissing kadert in een grotere parkeervisie die onder voormalig burgemeester Veerle Heeren in de startblokken kwam. Sint-Truiden kocht de ondergrondse parking in het centrum van de stad aan en werkte een tarievenplan uit voor de parking van de GAZO. Bedoeling is om zoveel mogelijk Truienaren en bezoekers bewust te maken van de parkeermogelijkheden van onze stad. Mensen vinden immers niet steeds hun weg naar de ondergrondse parking van het centrum.
Door een goede mix van kort-en langparkeren hoopt het stadsbestuur zowel tegemoet te komen aan de noden van de handelaren, die vragen voor opties voor de klanten, als de bezoekers aan onze stad.

“Door klanten de kans te geven om gratis én op wandelafstand van het stadscentrum te parkeren, geven we iedereen een duwtje in de rug richting lokaal shoppen en consumeren want het blijft op termijn onze doelstelling dat wie in Sint-Truiden consumeert niet zelf voor een parkeerkost moet opdraaien.”

Jo François, schepen van lokale economie

De Truiense handel en horeca reageert alvast enthousiast op het plan. Gratis parkeren is voor vele van hun klanten essentieel. Met de stijgende facturen moeten mensen immers vaker keuzes maken over grote en kleine uitgaven. Een uur gratis parkeren of gratis ondergronds parkeren op zaterdagen, traditioneel een drukke shoppingdag in Sint-Truiden, is dus mooi meegenomen. Zeker ook voor de bezoekers aan de Haspengouw Markt die elke zaterdag trouw hun boodschappen doen op de markt.

“Zaterdag is marktdag in Sint-Truiden. Hét moment om verse producten en specialiteiten in te slaan of een nieuwe outfit te kiezen. Dan is het natuurlijk ideaal als je je wagen gratis en dichtbij kan parkeren. Dit initiatief zal de vele marktbezoekers zeker weten te bekoren en we hopen dat het extra bezoekers aantrekt. Als marktkramer zijn we alvast verheugd.”

Nico Noppen, voorzitter beroepsvereniging Marktkramers

De verlenging van het gratis parkeren op de Shop & Go -parkeerplaatsen is permanent vanaf 1 december. Het gratis parkeren in de parkeergarages van de stad zal na 6 maanden geëvalueerd worden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!