Menukaart met versoepelingen

Het adviesorgaan GEMS heeft een exitplan klaar om ons land uit de coronacrisis te loodsen. Dat meldt het Belang van Limburg vandaag.

GEMS is het officiële adviesorgaan van de overheid. Ze zijn al even bezig om een exitplan samen te stellen. Het plan dat werd uiteengezet aan het Belang van Limburg is een soort menukaart.
GEMS gaf elke versoepeling een score. Het Overlegcomité krijgt dan een ‘versoepelingsbudget’. Dit is een overzicht van de risico’s die er op dat moment zijn en de mogelijkheden om de vrijheden uit te breiden.
De experten van GEMS werken met vier categorieën: laag, gemiddeld, hoog en zeer hoog risico.  Een versoepeling met een laag risico is bijvoorbeeld met meer dan 4 mensen buiten mogen zijn. Een extra knuffelcontact bij je thuis uitnodigen is dan weer een versoepeling met een hoog risico.
Opvallend is dat iets eten of drinken op de terrassen van horecazaken wordt gezien als een versoepeling met gemiddeld risico.

Binnenkort weer samen op terrasjes aan de Groenmarkt? Volgens GEMS kunnen momenteel alleen versoepelingen doorgevoerd worden met een ‘laag risico’.

Welke vooruitzichten zijn er op komst?

Volgens Het Belang van Limburg gaan vandaag alleen versoepelingen met een laag risico worden aangekondigd. De GEMS vertelde hen wel dat de regering mensen vandaag uitzicht wilt geven op vrijheden met een gemiddeld risico zoals terrasjes.

Instagram