Op woensdagavond hebben milieuactivisten van zowel Greenpeace als Climaxi geprotesteerd aan het provinciehuis in Hasselt. Zij vroegen aandacht voor de PFAS-waarden in de Melsterbeek in Sint-Truiden. Deze zijn verhoogd omdat voor het Truiense bedrijf Tenneco al jaren een afwijking is toegestaan op de lozingsnormen. Het bedrijf zou nu een pilootproject zijn gestart om de uitstoring van de stof tegen te gaan zodat ze binnen de lozingsnormen blijven.
Woensdagavond kwam de provincieraad samen om te beslissen over verschillende vergunningen waaronder ook deze van Tenneco. De aanwezige activisten wilden voorkomen dat het bedrijf weer een uitzondering kreeg op de lozingsnormen. Die uitzondering kreeg het bedrijf niet alleen in 2012 onder deputé Ludwig Vandenhove maar ook in 2018 onder Inge Moors. Tenneco mocht dus de lozingsnormen voor PFOS/PFAS overschrijden maar moesten telkens wel beloven dat ze werk maakten van processen om toch onder de maximum toegelaten lozingsnormen te geraken. De stof kwam vooral in de Truiense Melsterbeek terecht. Later liet ook PVDA Sint-Truiden een onafhankelijk bloedonderzoek uitvoeren bij bewoners van Terbiest in Sint-Truiden. Later bleken verhoogde waardes van de stof te zijn gevonden op de site van Tenneco waardoor de inwoners van Terbiest adviezen kregen van zowel het Truiense stadsbestuur alsook het Agentschap Zorg en Gezondheid.
De deputatie die verschillende keren de aangepaste vergunning goedkeurden maakten zich altijd sterk dat zij op dat moment niet op de hoogte waren van de gevaren van de stof. Dat meldde ook Ludwig Vandenhove ons in een reactie in 2021. Vandenhove vertelde ons toen dat de adviezen van alle diensten gunstig waren voor het goedkeuren van de vergunning. (Lees hier meer)
Pilootproject
Tenneco zou voor 2018 zijn gestopt met het gebruik van PFOS/PFAS in zijn productieproces voor schokdempers. Maar in de leidingen waren nog verhoogde waarden van de stof alsook in bepaalde producten die werden gebruikt. Nu zou het bedrijf echter een pilootproject zijn gestart waardoor ze de uitstoot van de stof tot onder de maximumnormen kunnen krijgen. Ze hebben aan de provincie een uitbreiding van hun omgevingsvergunning gevraagd om een actiefkoolfilterinstallatie toe te voegen aan de waterzuiveringsinstallatie.
Volgens HBVL heeft het provinciebestuur geen vergunning meer moeten verlenen voor de aanpassing van de lozingsnorm.