Minister Brouns bezoekt ‘De Zee van landbouw,’ aan de Bloesembar Velm

Zaterdag 29 april en zondag 30 april bezocht minister Jo Brouns de BelOrta Bloesembar. De minister was onder de indruk van het concept en keerde op zondag terug met zijn gezin zoals duizenden andere bezoekers die een warme zondagmiddag doorbrachten in de velden van Velm.

Op zaterdag 29 april kwam minister van landbouw Jo Brouns een bezoek brengen aan de BelOrta Bloesembar. De minister was zo gecharmeerd door het concept dat hij op zondag terugkeerde met zijn gezin.

Bij zijn bezoek op zaterdag sprak de minister met een delegatie van fruittelers, de fruitveiling en ook met de aanwezige toeristen. Céline Malyster van Walhalla Branding modereerde het gesprek.

Verhaal van verbinding

Volgens Brouns zijn initiatieven zoals bloesembars een ideaal middel om burgers te verbinden met de landbouw. De landbouw zit volgens hem in het DNA van Vlaanderen. Om boeren nu en jongeren die ooit willen boeren.

“Wat ook belangrijk is, specifiek voor de fruitsector, is dat we nieuwe markten aanboren. Door de jaren heen is oa de markt van Rusland afgesloten voor het Belgische fruit. We hebben geld gekregen van Europa om deze markten te zoeken en de Vlaamse overheid zet al jaren in op de promotie van het lokale fruit. Maar we moeten blijven strijden zodat landschappen zoals hier in Haspengouw blijven bestaan. Zonder de fruittelers geen bloesems.”

Jo Brouns, minister landbouw

Commentaar op subsidies

De BelOrta Bloesembar krijgt de laatste maanden veel commentaar vanuit de hoek van de Truiense oppositie. Zij vinden het niet kunnen dat de bloesembar subsidies ontvangt voor hun werking.

“Wat mensen niet beseffen is dat 90% van de mensen die de bar bezoeken toeristen zijn. We organiseren wandelingen, geven informatie over de streek en promoten ze en werken samen met lokale producenten en chefs. We doen ons uiterste best om ons steentje bij te dragen aan de visibiliteit van Sint-Truiden.”

Organisatie Bloesembar

Bij het bezoek van de minister en op zondag was de bar inderdaad overladen met bezoekers uit de verschillende Vlaamse provincies en veel Waalse toeristen.

Je kan de bar nog bezoeken tot 14 mei. Meer informatie hier.

Bezoek zeker ook de andere bloesembars uit de streek zoals de Fruit Valley Lounge en Bar’vue.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!