Misbruik van openbare vuilnisbakken aangepakt

Partners

In april 2023 zijn uitgebreide controles uitgevoerd op het sluikstorten van huishoudelijk afval in openbare vuilnisbakken in Sint-Truiden. In 16 van de 93 gecontroleerde openbare vuilnisbakken werd huishoudelijk afval gevonden met gegevens van de overtreder. Hiervan werd een bestuurlijk verslag opgesteld. Meerderjarige daders kunnen een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) verwachten van maximaal 350 euro.

Openbare vuilnisbakken zijn vaak een trekpleister voor het dumpen van huishoudelijk afval. Medewerkers van de reinigingsdienst vinden dagelijks huishoudelijk afval in de openbare vuilnisbakken en dat kan mogelijk een gevaar zijn voor de gezondheid van de gemeenschap. Het trekt ongedierte aan, het stinkt en bovendien dient dit soort afval op een specifieke manier verwerkt te worden. Daarnaast zitten de openbare vuilnisbakken onmiddellijk vol wanneer er zakken met huishoudelijk afval in worden gedeponeerd waardoor ze niet meer gebruikt kunnen worden zoals het hoort.
Om dit probleem aan te pakken, sloegen team Preventie & Handhaving en de Reinigingsdienst van het lokaal bestuur Sint-Truiden de handen in elkaar. De gemeenschapswachten gingen mee met de reinigingsploeg die instaat voor het ledigen van de openbare vuilnisbakken om zo controles uit te voeren op misbruik van vuilnisbakken.

Coachingtraject Mooimakers

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zit in het coachingtraject van Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, dat strijd voert tegen zwerfvuil en sluikstort.

“Samen met de experten van Mooimakers bouwen en implementeren we een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid. Eén aspect hiervan is het uitwerken van een vuilnisbakkenplan voor een optimaal beheer van de straatvuilnisbakken. Straatvuilnisbakken zijn een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. Een vuilnisbak alleen volstaat natuurlijk niet. De juiste plaatsing en tijdige lediging zijn eveneens cruciaal. De uitrol van een vuilnisbakkenplan is nog volop bezig.”

Nina Kvikvinia schepen Leefmilieu

Sint-Truiden zal op regelmatige basis controles uitvoeren op de openbare vuilnisbakken om de dumping van huishoudelijk afval tegen te gaan. Er zullen ook nog voorlichting- en bewustmakingscampagnes volgen om verantwoord afvalbeheer te bevorderen.

Het GAS-reglement van Sint-Truiden zegt het volgende:

Artikel 90 Het is verboden huishoudelijk afval te werpen in of achter te laten langs de openbare vuilnisbakken of afvalcontainers, kledingcontainers, glasbollen of glasbakken.

Artikel 91 Het is verboden in de openbare vuilnisbakken ander dan ter plaatse geproduceerd afval te deponeren.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...
marleen thys- gemeenteraadslid - vooruit - sint truiden - sint truiden kiest 24- sintruinbegot - gemeenteraadsverkiezingen

Marleen Thys kondigt officieel vertrek aan uit de lokale politiek

Marleen Thys, gemeenteraadslid bij Vooruit, stopt met de lokale politiek. Dat kondigde ze vandaag zelf aan via sociale media.

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief