Mogen of niet: in Luik gaan de terrassen open op 1 mei

De volledige heropening van de horeca op 1 mei lijkt volledig van de kaart te zijn geveegd. De coronacommissaris Pedro Facon lanceerde dit weekend al de stelling om de heropening van de horeca minstens twee weken op te schuiven. Niks van dacht Luik. Zij doen de terrassen op 1 mei open.

Ondertussen willen experten (oa virologen) de heropening van de horeca al 3 weken opschuiven. Bedoeling is tussen elke versoepeling 3 weken te laten om het effect van de eerste na te kunnen gaan.
Omdat na de paasvakantie de scholen opnieuw open gaan op dezelfde manier als ze open waren voor de paaspauze, willen experten dat elke andere versoepeling wordt uitgesteld.

Luik doet de terrassen open

In Wallonië is de bereidheid om de maatregelen te blijven volgen steeds minder aan het worden. Mensen snakken naar opnieuw wat vrijheid. De gouverneur van Luik zal daarom ongeacht de beslissingen van het overlegcomité de terrassen in zijn stad openen. Dat werd gecommuniceerd via RTL Info.
Verschillende andere burgemeesters willen zijn voorbeeld volgen.
In Vlaanderen was Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, hen al voor. Hij liet terrassen plaatsen op de dijk. Ook in Antwerpen ziet Burgemeester Bart de Wever wel heil in het openen van de terrassen.

Horeca Vlaanderen geen fan

Horeca Vlaanderen heeft tot nu toe zich altijd twijfelachtig opgesteld tov een heropening van de terrassen. Ten eerste omdat niet alle horecazaken over een (afdoende) groot terras beschikken en dit dus amper opbrengst voor hen zou opleveren. Ten tweede omdat het Belgische weer even veel grillen heeft als de maand april zelf. Het vreemde ‘lenteweer’ van de laatste weken met pieken van 23 graden en dalen van sneeuwtapijten, is daar het bewijs van.
Klanten moeten niet alleen veilig maar ook comfortabel kunnen zitten.

Indien Luik en andere steden tegen de beslissingen van het Overlegcomité ingaan kan dit hen wel problemen opleveren gezien het om een federale beslissing gaat.