Museum de Mindere vult Sint-Truiden met kerststallen

Alle tentoonstellingsruimtes van museum DE MINDERE in Sint-Truiden worden vanaf 9 december 2023 ingepalmd door kerststallen afkomstig van alle continenten. Bezoekers ontdekken nog meer kerststallen al wandelend door de stad. Het museum stelt daarvoor een gratis wandelkaart ter beschikking. Alles start op zaterdag 9 december met een gratis festival.

De Federatie van Vlaamse kerststallenvrienden Stella Duce, de collectie Wilmots-Cools, de verzameling van pater-kapucijn Dominiek uit Meersel-Dreef, nieuw werk van de leerlingen van de academie Haspengouw en creaties van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden worden in DE MINDERE gecombineerd met stukken uit franciscaanse kloosters en privécollecties.

De uitgebreide kerststallententoonstelling dompelt je onder in het verhaal van Kerstmis en de boodschap van vrede die we vandaag meer dan ooit nodig hebben. Je maakt kennis met kerstgebruiken uit de franciscaanse kloosters. Je ziet ook werk van lokale (amateur)kunstenaars, er zijn kerststallen in de vorm van Kempische boerderijen en er zijn diorama’s waarbij je op zoek moet naar de kerststal. Je vindt handgesneden kerstfiguren en kerststallen in alle maten en gewichten: van kindje Jezus, Jozef en Maria met twee schaapjes én de kerstster in een luciferdoosje tot levensgrote metalen schapen.

©DE MINDERE 

De expo in DE MINDERE is een halte op een kerststallenwandeling langs elf locaties in Sint-Truiden. Die wandeling wordt op zaterdag 9 december feestelijk geopend. De avond start met een Santa Lucia voorstelling. De rest van de avond is er animatie op verschillende plaatsen in de stad.

Praktisch

  • Waar? museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden  
  • Wanneer? Van 9 december 2023 t.e.m. 7 januari 2024 
  • Open op dinsdag t.e.m. zaterdag van 10u–12u30 en 13u-17u, zondag van 14u tot 17u (gesloten op maandag) 
  • Prijs? Toegang met vrije gift. 
  • Wandelroute gratis te verkrijgen in museum DE MINDERE, Dienst Toerisme of via de website samenrondkerst.org

Feestelijke opening kerststallenwandeling

Op zaterdag 9 december vindt in de romaanse Sint-Gangulfuskerk om 18u.15 de feestelijke opening van de kerststallenwandeling door Sint-Truiden plaats. Santa Lucia opent de avond. Onder muzikale begeleiding trekt Santa Lucia met een kaarsenkroon in een kleine processie door de kerk. Op zeven locaties in het centrum kan je genieten van optredens van het houtblazersensemble van de Koninklijke Harmonie De Gilde, het koor AMABILE, het Gregoriuskoor, het Trudokoor en Cum Jubilo. M-Theater speelt een nieuw stuk binnen in de kapel van Asster aan de Ziekerenweg. De toegang is vrij en er is geen inschrijving nodig.   

Tip: combineer een bezoek aan DE MINDERE met een rondje schaatsen in de minderbroederskerk! Deze activiteit wordt verzorgd door Shop & The City. Hier zijn de toegangsprijzen van toepassing.

Je kan meer informatie over de schaatsbaan vinden via de website van Shop & the City Sint-Truiden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!