‘Muziek is een vibe die altijd in je zit,’ Truiense DJ iconen Annick Vansichem en Erwin Bovy

Even uit en plots weer aanwezig, de Truiense DJ’s Annick Vansichem en Erwin Bovy drukten de laatste jaren weer hun stempel op het Truiense uitgaansleven. Onze redactie ging met hen op de koffie voor een gesprek over muziek, vinyl en herinneringen.

Annick Vansichem (57) bekend om haar werk met vinylplaten straalt energie uit als we haar treffen in het Truiense Cosmocafé. Met trots vertelt ze over haar liefde voor muziek.

“Waar anderen met poppen speelden, verscheen ik altijd met een kleine platenspeler en enkele plaatjes. Muziek is een vibe die in je zit en altijd weer weet op te wakkeren.”

Annick Vansichem

Een soortgelijk verhaal horen we bij Erwin Bovy (53).

“Ik was altijd in de weer met mijn platenspeler. In 1979, toen ik 10 jaar oud was, werd ik jeugdprins carnaval. Roger Clerinx was toen mijn mentor. In die tijd kreeg je als jeugdprins/prinses een cadeau van de Raad van 11. Ik vroeg een tweede pick-up. Dan zette ik een plaatje op op de ene speler en was ik bezig met de andere om zo naadloos mogelijk het volgende nummer op te zetten.”

Erwin Bovy
Annick en Erwin draaien sinds kort weer geregeld in het Cosmocafé. Beiden stonden ze al op jonge leeftijd achter de draaitafel.

Vroege start

Het horecawezen heeft voor Annick en Erwin nooit geheimen gekend. Beiden hadden ze familie met een horecazaken. Dit gecombineerd met een passie voor muziek zorgde voor een vroege start achter de draaitafel.

“Ik herinner me nog dat ik op mijn 15de in hét jeugdcafé van toen achter de draaitafel stond. Uiteindelijk vroeg Michel Bormans, de toenmalige horecaguru van Sint-Truiden, of ik in zijn Pub wou draaien. Ik was toen zo’n 18 jaar oud. Hij gaf me geld om in de dichtstbijzijnde platenzaak de top 30 te gaan halen. Na even voor hem gespeeld te hebben, boekte hij me in. Uiteindelijk heb ik 27 jaar in zijn zaak gedraaid. Zo’n 10 jaar lang draaide ik elke vrijdag, zaterdag en zondag.”

Annick Vansichem

Een jonge vrouw achter de draaitafel was niet evident. In zaken als La Rocca vroeg Annick tijdens de afterparties of ze mocht draaien. Daar bewees ze zich door aan te houden aan haar stijl van muziek en draaien.

“Tegenwoordig bestaat de top tien van beste DJ’s ter wereld voor een groot deel uit vrouwen. Denk maar aan mensen als Amelie Lens. Toen ik begon kon je het aantal vrouwelijke DJ’s op één hand tellen. Door altijd trouw aan mezelf en mijn stijl te blijven, maakte ik een naam voor mezelf.”

Annick Vansichem

Erwin stond zelfs vroeger  dan Annick achter de draaitafel. Rond zijn twaalfde was hij al plaatjes aan het draaien. Hij keek erg op naar Gilbert (Slisse) Stippelmans, die in de jaren 70 een echte pionier was als DJ in onze streken.
Toen deze zijn eigen café begon, nam Erwin het van hem over. Zijn eerste grote fuif draaide hij op zijn 15de in zaal De Veemarkt. Daar stond hij naast Annick.
Uiteindelijk zou Erwin zijn passie voor muziek meenemen naar Leuven waar hij onder andere in de Ambiorix draaide. In Sint-Truiden bleef hij actief in de Le Beau Zoo, de zaak van latere horecapaus Pascal Vossius. Daarna ging hij door tot de tijden van Het Nieuwscafé.

Terugkeer in een andere uitgaanswereld

Uiteindelijk zouden Erwin en Annick beiden een lange tijd uit het uitgaansleven verdwijnen. Totdat 2 jaar geleden de telefoon overging. Er zou een nieuwe wind waaien door het Cosmocafé en Truiens horecaicoon Pascal Vossius wou dat Annick en Erwin zouden meehelpen. 

“De eerste keer dat ik terug echt draaide was op de afscheidsfuif van zaal De Veemarkt. Deze werd iets erna afgebroken. Daarna belde Pascal me op. Het was niet de bedoeling dat ik muziek ging draaien. Ik zou een ondersteunende rol op me nemen en me focussen op de zaak en het gebeuren achter de schermen. Op die manier wou ik meehelpen om de identiteit van Cosmo uit te bouwen. “

Erwin Bovy

Annick en Erwin zouden in eerste instantie een reeks van vaste DJ’s opleiden maar al snel stonden ze zelf terug achter de draaitafel. Samen gaven ze vorm aan de typische Cosmosound. Een stijl van muziek met klasse die mensen van verschillende leeftijden en strekkingen bij elkaar brengt.
De stijl wordt gekenmerkt door Disco/Funk waarbij hoogtepunten steeds worden afgewisseld met wat meer rustige nummers om zo de sfeer op peil te houden. Onder het toezicht van Annick steeds met echte vinylplaten en cd’s. Iets wat haar sets uniek maakt. Vinyl en CD’s hebben een andere sound dan de digitale muziek die haarscherp uit de computer stroomt. Er zit een soort krak in die een extra dimensie geeft aan het geluid.

Hun terugkeer was natuurlijk in een heel ander uitgaanslandschap. Waar je vroeger de Elf-uren Mis, Op de Beek, Het Nieuwscafé en nog veel had, kan je de echte danscafés in Sint-Truiden nu op één hand tellen. Veel vaste fuiven zijn ook uitgesteld geweest door heel het coronagebeuren.

“Mijn moeder zei altijd dat je in de horeca moet leven van je concurrentie. Ik begreep toen ik jong was nooit goed wat dat wou zeggen, maar nu wel. Hoe meer leuke zaken je hebt, hoe meer mensen het trekt. Wanneer het gedaan is in een zaak trekt het volk naar een andere zaak. Het zou goed zijn als hier op de Groenmarkt een derde danscafé zou komen. Op die manier versterken we elkaar.”

Annick Vansichem

Het duo merkt ook een andere smaak op qua muziek.

“Waar vroeger je alleen maar de recentste nummers mocht spelen is er nu een veel bredere appreciatie voor verschillende soorten muziek. Dat maakt het voor ons ook leuker. Als wij een leuke avond hebben kunnen we de mensen ook een leuke avond bezorgen.”

Erwin Bovy

Toekomstige projecten

Momenteel focussen Annick en Erwin zich op het creëren van een sfeer waar iedereen welkom is in het Cosmocafé.
De laatste maanden brachten ze de ambiance op gang door het introduceren van The Greatest Sundays. Aanstaande zondag 13 maart wordt de laatste editie van deze evenementen gevierd met Retro Clubsounds! (Zie affiche Sounds of the 90’s 00’s)

Het duo kijkt ook uit naar andere projecten in de stijl van de ‘Vinyl Krakers’. Grote feesten waar zowel de organisatoren als de feestneuzen naartoe kunnen leven.

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Annick en Erwin? Neem dan zeker een kijkje op de instagram van Annick of die van Erwin.

Wij zijn alvast benieuwd naar de verdere plannen van deze twee OG party people. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!