N-VA en Open VLD bevestigen hun geloof in de coalitie. Eerste Schepen Jelle Engelbosch zou tijdelijk ambt overnemen

In een extra gemeenteraad lichtte burgemeester Veerle Heeren de mediastorm rond haar vaccinatie toe. De twee bestuursploegen vonden haar acties niet kunnen, maar benadrukten hun geloof in de kracht van de coalitie. Schepen Jelle Engelbosch zou in zijn functie als eerste schepen, tijdelijk het ambt van Veerle Heeren overnemen.

Het is niet overdreven om te zeggen dat zowat heel Vlaanderen vandaag even meekeek naar onze Truiense gemeenteraad. De ware mediastorm die het imago van onze stad geen goed heeft gedaan, bereikte vandaag een hoogtepunt. Burgemeester Veerle Heeren gaf uitleg over haar vroege vaccinatie en deze van haar naasten.

Geen Lijst van de burgemeester

Burgemeester Veerle Heeren begon haar relaas met haar excuses aan te bieden naar coalitiepartners en naar de Truienaar. Ze erkent haar fouten maar benadrukt in haar betoog dat er nooit sprake is geweest moedwillige voortrekkerij.
Veerle Heeren heeft in totaal 13 mensen voorgedragen om zich te laten vaccineren. Het gaat o.a. om haar naasten (zoon, zus,…) maar ook een deel 60-plussers en risicopatiënten. Deze namen werden voorgedragen in de opstartperiode van het vaccinatiecentrum. In deze periode waren er veel mensen die onzeker waren over het vaccin. Dat gekoppeld met een gebrek aan formele reservelijsten en het feit dat er een druk was om geen enkel vaccin verloren te laten gaan, vormde de basis van haar keuze. Volgens haar heerste er een grote angst dat er dosissen verloren zouden gaan.

Haar punt over de overgebleven vaccins werd bijgestaan door de Noodplan- en de Programmamanager. Zij benadrukten dat bij de opstart van het vaccinatiecentrum (periode tussen 22 februari en 11 april) zo’n 1000 dosissen dreigden verloren te gaan. Volgens hen werden in die periode heel wat mensen ook aan de aanwezige zorgverleners gevraagd of zij geen namen konden voorleggen. Het ging dan om mensen die overschotten van vaccins zouden krijgen. Een viertal keer is men mensen van straat gaan plukken omdat er vaccins over waren.
In het betoog werd benadrukt dat een groot deel van de zorgverleners in Sint-Truiden reeds gevaccineerd was. Op de vraag waarom Sint-Truiden niet zelf reservelijsten opstelden reageerden beiden professionals formeel: de hogere overheden raadden dit af.
Zowel de Noodplan- als de Programmamanager spraken hun lof uit over het vaccinatiecentrum en drukten beiden de hoop uit dat de rust in onze stad zal terugkeren. Zo hopen ze dat het vaccinatiecentrum niet (verder) gehinderd zal worden in zijn goede werk.
Burgemeester Veerle Heeren herhaalde in haar betoog en verschillende keren erna haar excuses, haar spijt en het feit dat er geen sprake was van corruptie, geen georganiseerde lijst van mensen. Haar keuzes maakte ze ad hoc. Formele vragen van burgers, organisaties en andere groepen over het vaccin, het centrum etc. maakte ze stelselmatig over aan het vaccinatiecentrum.

Veerle Heeren ontkent formeel dat er een systeem van voortrekkerij is.

Onvoldoende voor Vooruit

De Vooruit fractie zette zijn relaas uit de media verder in de gemeenteraad en herhaalden hun oproep tot ontslag van de burgemeester. Haar uitleg was voor hen onvoldoende en ze hekelden het feit dat zij ‘ambtenaren’ erbij haalden om feiten te schetsen. Er vielen harde woorden voor de burgemeester.

Op hun vraag waarom de burgemeester zo vaak aanwezig was in de opstart van het centrum reageerde de burgemeester het volgende:

“Ik wilde dat sluitstuk van die pandemie gewoon goed doen. Daarom was ik zeker in de eerste weken vaak aanwezig in het vaccinatiecentrum. Ik heb nooit afspraken laten cancellen voor een invaller. Alle kandidaat-invallers zijn pas opgebeld op het moment dat er geen optie meer was. Ik weerleg de verhalen daarrond. Ik zit hier om de waarheid te zeggen en niks achter te houden. Ik ben ingegaan op de vraag om gevaccineerd te worden na herhaaldelijke vragen van de noodambtenaar. Maar neen, ik heb geen politieke druk uitgeoefend.”

Burgemeester Veerle Heeren


Opvallend was de nuchtere toon van Peter Van Dam van Groen. Hij wil ook dat de rust weder keert maar roept niet op tot het ontslag van de burgemeester. Hij stelde voor om een regeringscommissaris het bestuur van de stad te laten doorlichten en legde een voorstel ter stemming neer.
Dit voorstel haalde het echter niet omdat de meerderheidspartijen menen dat het onderzoek van de gouverneur en Audit Vlaanderen voldoende zal zijn.

Coalitiepartijen benadrukken de fouten maar geloven in beleidsploeg

De coalitiepartners ondersteepten dat het vertrouwen in Heeren is geschaad maar de scheiding laten ze nog achterwege. Zowel Hilde Vautmans als Jelle Engelbosch benadrukken dat het tijd wordt om naar de toekomst te kijken.

” Wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen. N-VA zal Sint-Truiden niet in een politieke chaos storten. Het is tijd dat de saga stopt. De Truienaar verdient beter dan dit.”

Jelle Engelbosch; Eerste Schepen

Alle drie de meerderheidspartijen (ook CD&V) stellen vast dat de deontologische code is overtreden. Zij steunden het voorstel van Vooruit voor het opstellen van een deontologische commissie. Deze zal bestaan uit een vertegenwoordiging van alle partijen uit de gemeenteraad aangevuld met de stadssecretaris.

“We gaan onze stad niet onbestuurbaar maken. We gaan onze rug rechten. Onze focus ligt nu op het opnieuw opbouwen van het vertrouwen van onze burgers. Wij stemmen vanavond een motie waarin u de deontologische code hebt overtreden. En we hopen dat dit nooit meer zal gebeuren.”

Hilde Vautmans, Schepen en Europarlementslid

Onderzoek van Audit Vlaanderen

Burgemeester Veerle Heeren benadrukte op het einde van de raad dat ze nooit de goede werking van het vaccinatiecentrum heeft willen schaden. Dit goede werk moet voortgezet worden.
Zij meldde ook aan de raad dat er een onderzoek van Audit Vlaanderen zal volgen. Zij zullen de gehele werking van het centrum bekijken.
Op deze manier hoopt de bestuursploeg dat alle feiten worden opgesomd. Audit Vlaanderen is een neutrale partner van de Vlaamse Overheid die zich focust op het doorlichten van gemeentelijke besturen en Vlaamse overheidsinstellingen. Zij worden gekenmerkt door hun grondige werk.
Burgemeester Heeren verbond haar lot aan de resultaten van dit onderzoek.

Eerste Schepen Jelle Engelbosch meldde ondertussen aan het VRT nieuws dat hij even het ambt van burgemeester zal overnemen. Op deze manier kan Veerle Heeren zich even terugtrekken. Dit was reeds afgesproken binnen de meerderheid maar werd niet expliciet genoemd in de gemeenteraad.
“het vertrouwen,” zo zei Engelbosch tijdens de raad,” is geschonden. Voor het eerst heb ik het gevoel van oprecht schuldbesef.”

“Veerle Heeren zal even een stap opzij zetten. Wij gaan als ploeg, als schepencollege, samenzitten om te kijken hoe we hieruit komen. Maar we hebben allemaal hetzelfde doel en zullen werken om zo snel mogelijk het vertrouwen van de Truienaar terug te winnen.”

Volgens Engelbosch zal Veerle Heeren nog steeds deel uitmaken van de ploeg en betrokken worden. Het gaat volgens hem ook helemaal niet over wie welk postje nu zal bekleden. Belangrijk voor hem is dat de ploeg het werk van de laatste 8 jaar voortzet om weer vertrouwen te winnen en oplossingen te zoeken voor de crisis.

Jelle Engelbosch zal tijdelijk burgemeester worden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!