Na alle miserie ook nog krotbelasting voor gedupeerden Residentie Platanus?

Al enige tijd zijn 25 appartementen van Residentie Platanus onbewoonbaar door houtrot. Nu dreigen de eigenaars nog eens een krotbelasting te moeten betalen. De Vlaamse Overheid adviseert hen een vrijstelling aan te vragen.

Het gehalte aan Kafka is hoog in het verhaal van de gedupeerden van Residentie Platanus. En het blijft spijtig genoeg maar toenemen. In juli vorig jaar werden 25 appartementen van de residentie onbewoonbaar verklaard. De oorzaak was houtrot. Na onderzoek van een gerechtelijk expert bleek dat deze was veroorzaakt tijdens de bouw van de appartementen. Het hout was niet goed beschermd en werd nat tijdens de winter. Het materiaal kreeg daarna onvoldoende tijd om te drogen waardoor het begon te rotten in de constructie.
In mei werd een eerste verslag gepubliceerd. Hierin oordeelde een gerechtsdeskundige dat zowel de aannemer Opzet bv alsook de architect Axcis verantwoordelijk zijn voor de fout. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog.

Krotbelasting?

Uit een ander verslag van de deskundige blijkt dat de meest haalbare oplossing voor de appartementen een volledige afbraak en heropbouw is.

De kostprijs hiervan zou tussen de 5,4 en de 6,2 miljoen euro liggen. De afbraak kan echter nog niet van start gaan zolang het gerechtelijk onderzoek loopt. Ondertussen lopen de kosten door voor de eigenaars. Niet alleen de lening blijft doorlopen, maar ook huurkosten voor sommige eigenaars.
Omdat de panden ook langer dan een jaar leeg staan kregen de eigenaars ook een brief in de bus voor een krotbelasting van zo’n 2300 euro. Dit is een belasting die betaald moet worden aan de Vlaamse overheid voor onbewoonbare woningen. Deze is niet dezelfde als de leegstandsbelasting die op gemeentelijk niveau wordt geïnd.

Vlaams minister Matthias Diependaele adviseert de eigenaars van de appartementen nu om contact op te nemen met oa Wonen Vlaanderen en een vrijstelling aan te vragen voor de belasting. In een reactie aan HBVL zegt de minister niet dat de eigenaars met zekerheid de belasting niet moeten betalen. Hij meldt wel dat de verantwoordelijke diensten de aanvragen één voor één zullen bekijken om dan de vrijstelling toe te kennen.

Het Agentschap Wonen Vlaanderen is bereikbaar via het volgend telefoonnummer: 02 553 17 00 , via mail: wonen@vlaanderen.be

De minister spreekt in HBVL over een modelformulier. Onze redactie vond volgend formulier op de website: link. Wij adviseren alle gedupeerde bewoners zelf contact op te nemen met het Agentschap om zeker te zijn dat zij het juiste formulier invullen.
Link naar pagina website Agentschap Wonen over de heffing: link.
Informatie om contact op te nemen met de Vlaamse Belastingsdienst via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!