Na toenemend geweld tegen medewerkers lanceert Sint-Truiden agressieprotocol

Partners

Het lokaal bestuur Sint-Truiden lanceert een nieuw agressieprotocol. Dit komt er nadat medewerkers van het lokaal bestuur recent en tijdens verschillende losse incidenten, slachtoffer werden van diverse vormen van agressie.

Het Truiense stadsbestuur lanceert een agressieprotocol in lijn met de welzijnswet van 4 augustus 1996. Het protocol komt er nadat verschillende medewerkers van de administratie en het OCMW slachtoffer werden van verschillende vormen van agressie. Het reglement heeft als doel een integrale benadering van agressiebeheersing te bieden. De nadruk ligt dus op zowel preventie en interventie tijdens crisissituaties als op opvang en nazorg voor de betrokken medewerkers.

“We leven in een snel veranderende wereld waar de druk op mensen toeneemt en de verwachtingen hoog zijn. Helaas leidt dit in sommige gevallen tot meer agressie. Niet alleen hulpverleners en politiediensten worden hiermee geconfronteerd, we stellen vast dat ook medewerkers van het lokaal bestuur al maar meer slachtoffer worden van verbaal en/of fysiek geweld. Alle risico’s wegnemen kunnen we jammer genoeg niet daarom is het belangrijk dat we onze ambtenaren leren hoe ze hiermee moeten omgaan. Balie- én eerstelijnsmedewerkers, die rechtstreeks in contact staan met de burger, worden getraind om zich weerbaarder op te stellen.”

Hilde Vautmans, schepen personeelszaken

Medewerkers die slachtoffer werden van agressie konden voordien een melding doen bij één van de 6 vertrouwenspersonen van het lokaal bestuur of rechtstreeks aan hun leidinggevende. Echter, de nood aan bijkomende handvaten bleef hoog. Het protocol zal die handvaten bieden voor de medewerkers en hun leidinggevenden. Het bestuur benadrukt dat ernstige gevallen van agressie uiteraard zullen worden gemeld aan de politie.
Met het protocol mikt het stadsbestuur ook op bezoekers van de balie- en eerstelijnsdiensten van Stad Sint-Truiden. Zo zal het protocol visueel worden voorgesteld aan de ingang van de openbare gebouwen en op digitale informatieschermen.

“Zo geven we een duidelijke boodschap: agressie en geweld worden hier niet getolereerd! We streven naar een dienstverlening binnen een positief klimaat, waar heldere grenzen en boodschappen zorgen voor een wederzijds respect tussen medewerkers van het lokaal bestuur Sint-Truiden en de burger.”

Pascy Monette, schepen van Sociaal Beleid

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief