Veerle Heeren zal bij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer zijn voor de gemeenteraad. Dat maakte ze vanavond zelf bekend op sociale media. Heeren was net geen 10 jaar burgemeester van Sint-Truiden.
Na lange speculaties over haar rol binnen de Truiense CD&V-afdeling, hakte Veerle Heeren vanavond zelf de knoop door. De oud-burgemeester zal haar politiek mandaat als gemeenteraadslid deze legislatuur afmaken maar zal daarna uit de politiek stappen.
Van parlement, naar ministerschap en burgemeesterssjerp
In 1995 begon Heeren haar politieke carrière als gemeenteraadslid voor CD&V in Sint-Truiden. Dat jaar werd ze ook verkozen als lid van het Vlaams Parlement. In 2009 werd ze kortstondig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en keerde daarna terug naar het Vlaams Parlement. Heeren was minister toen Kim de Gelder een aanslag pleegde op kinderdagverblijf Fabeltjesland. De Gelder viel verschillende mensen aan met een mes. In 2014 werd ze verkozen als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en bekleedde deze functie tot 2019.
Als parlementslid kreeg ze vooral veel bekijks omdat ze in 1998 haar zoon borstvoeding gaf in het parlement.
Als burgemeester zorgde Veerle Heeren voor verdeelde reacties. De ene vond haar aanpak te dictatoriaal, de andere vond dat haar aanpak dezelfde was als deze van haar mannelijke voorgangers waaronder Ludwig Vandenhove.
Onder Heeren transformeerde Sint-Truiden als stad. De verschillende cosmetische ingrepen zorgden echter voor een toename van de stadsschuld. Iets wat onze stad de komende jaren nog lang gaat parten spelen. Ook werden haar laatste jaren mandaat getekend door schandalen en slechte persoonlijke communicatie. Zo was er het interview over haar vaccinatie dat het zelfs tot eindejaarsconferences schopte. Heeren nam uiteindelijk een stap opzij nadat aan het licht kwam dat aan oud-burgemeester Jef Cleeren een lening was gegeven door Stad Sint-Truiden.
Nieuwe mogelijkheden in het politieke speelveld
Het water was diep tussen Heeren en verschillende leden van de oppositie waaronder haar voormalige partijgenoot Carl Nijssens. Ook was zij soms het exclusieve mikpunt van lokale opiniemakers en politieke pagina’s. Partijgenoot en opvolger Ingrid Kempeneers stak ook niet onder stoelen of banken dat zij Heeren liever niet meer als actief lid in haar fractie had. Of Heeren op de lijst zou staan was de laatste maanden dus een hot topic.
De stap achteruit van Veerle Heeren zorgt voor nieuwe mogelijkheden binnen het lokale politieke veld. Zowel Vooruit als Nijssens hebben een positief contact met Kempeneers. Bovendien is Kempeneers nog op zoek naar een (wit) konijn dat niet alleen haar populariteit zal ondersteunen maar ook het gat opvult dat Heeren achterlaat.
Het is niet duidelijk wat Heeren zal doen na haar politieke mandaat. Dat houdt de oud-burgemeester liever voor zichzelf.
Bekijk hieronder de reportage van TVL.