Na veel twijfel zet Belgische Overheid gebruik AstraZeneca on hold

Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin wordt gelimiteerd tot mensen van boven de 55 jaar. Dat besliste de Belgische regering.

Het vaccin is al veel besproken. Eerst waren er twijfels of het middel wel effectief oudere mensen beschermde tegen het coronavirus. Daarna zette steeds meer en meer Europese landen het gebruik van het vaccin on-hold doordat er gevallen van een zeldzame vorm van trombose (bloedklonters) opdoken.
De Belgische regering en corona-experten bleven bij hoog en laag beweren dat er geen hard bewijs was om aan te tonen dat de tromboses iets te maken hadden met het AstraZeneca vaccin. Nu beperken ze dan toch wie het middel krijgt. Voor een maand land zullen alleen 55-plussers AstraZeneca krijgen.

Opgepast voor volgende symptomen

In ons land is er één verdacht overlijden opgemerkt door een trombose die mogelijks een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca vaccin. Al is er nog geen hard bewijs dat het overlijden te maken heeft met het vaccin. Dit wordt nu grondig onderzocht.
Wel is geweten dat het vaccin vooral bij (jonge) vrouwen verschillende bijwerkingen kan hebben. Het is mogelijk dat deze bijwerkingen niet uitsluitend bij vrouwen voorkomen maar opvallen omdat er al veel vrouwelijke zorgverleners zijn ingeënt met AstraZeneca.

Wie last heeft van volgende symptomen na een vaccinatie met AstraZeneca, neemt best contact op met de huisarts:

  • kortademigheid;
  • pijn op de borst;
  • zwelling van de benen;
  • aanhoudende buikpijn;
  • hoofdpijn of wazig zicht;
  • kleinebloedvlekjes onder de huid in de buurt van de injectiezone.

We willen benadrukken dat het om een zeldzame vorm van trombose gaat die nog niet 100% gelinkt kan worden aan het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Indien je deze symptomen hebt wil het ook niet zeggen dat je zeker last hebt van deze vorm van bloedklonter.

Blijf op de hoogte van alle laatste updates rond de vaccins en het vaccineren via de website laatjevaccineren.be .

Instagram