Namen tuchtcommissie bekend. Serge Gumienny wordt voorzitter

De Truiense tuchtcommissie die de situatie rond de lening aan oud-burgemeester Jef Cleeren moet nagaan, is samengesteld. Serge Gumienny, fractieleider voor Open VLD, zal de commissie voorzitten. CD&V zend oa Carl Nijssens naar de commissie.

De tuchtcommissie moet de situatie rond de lening die werd gegeven aan oud-burgemeester Jef Cleeren onderzoeken. De leden van de commissie zijn ondertussen bekend. Hier was tijdens de eerste zitting discussie over. Onder andere Ludwig Vandenhove en Carl Nijssens wouden dat alle gemeenteraadsleden in de commissie zouden zetelen. Uiteindelijk werd gekozen om een deel van de raadsleden af te vaardigen. De verdeling loopt parallel met het aantal zetels per partij in de gemeenteraad.

  • Open VLD: Serge Gumienny en Roger Clerinx
  • N-VA: Mieke Claes en Gunther Dauwe
  • Groen: Peter Van Dam
  • Vooruit: Gert Stas, Marleen Thijs en Filip Moers
  • CD&V: Eveline Kevers, Jurgen Reniers en Carl Nijssens

Serge Gummieny zal de functie van voorzitter op zich nemen. De commissieleden zullen geen zitpenning ontvangen voor hun deelname.
Opvallende naam bij de CD&V afgevaardigden is deze van Carl Nijssens. Na de verkiezingen werd Nijssens door zijn partij namelijk verstoten door een conflict over de verdeling van de schepenmandaten. Ingrid Kempeneers lijkt nu de grote verzoening te hebben ingezet. Insiders van verschillende politieke strekkingen wijzen naar het feit dat Kempeneers schepen van financiën was in de tijd dat Cleeren zijn lening kreeg. Een versterkte positie binnen haar eigen partij zou dus nuttig voor haar zijn. Al benadrukt onze redactie dat dit politieke speculatie is van insiders.
Onze bronnen melden ons tevens dat Kempeneers al even aan haar positie werkt. Bij CD&V nationaal werd Kempeneers al geselecteerd om deel te nemen aan lezingen die lokaal talent moesten versterken. Toen de schorsing van Veerle Heeren ten einde liep, riep ze volgens onze bronnen de hulp in van lokale politieke blogs om haar populariteit te onderstrepen.

Maandag zou een formele klacht worden neergelegd tegen de Truiense financieel directeur. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch had al eerder gemeld in de media dat dit ging gebeuren.

Strikte geheimhouding

De tuchtcommissie zal een tuchtonderzoeker aanstellen die een onderzoek zal starten naar de situatie binnen Sint-Truiden. Ook Audit Vlaanderen zal een onderzoek uitvoeren.
De informatie die binnen de commissie besproken wordt is onderhevig aan geheimhouding. Volgens gerechtelijk specialist die wij contacteerden zou dit te maken kunnen hebben met latere juridische stappen.
Waarnemend burgemeester Engelbosch reageerde dit weekend nog streng in de media over gelekte informatie. Het audit rapport van de lokale politie Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom werd (zoals leden van het politiecollege al voorspelden) volledig overhandigd aan de pers en politieke blogs. Thans had Comité P. gevraagd om discreet met de informatie om te gaan. Engelbosch reageerde de pers dat hij principieel tegen het lekken van informatie is. Nu wordt volgens de waarnemend burgemeester de perceptie gecreëerd dat heel de politieploeg tot in de kern rot is. Verre van de waarheid meent hij. De daden van enkele rotte appels moeten aangepakt worden maar de rest van het korps moet niet over dezelfde kam geschoren worden.