Nieuw fundamentenreglement geeft extra zuurstof aan het truiense verenigingsleven

Partners

De gemeenteraad van Sint-Truiden keurde onlangs 50.000 euro aan subsidies goed voor de Truiense verenigingen en dit op basis van een nieuw fundamentenreglement. Met de subsidie wil het stadsbestuur de verenigingen extra zuurstof geven na een moeilijk jaar.

Met meer dan 300 zijn ze, de Truiense verenigingen. De organisaties zijn actief op vlak van sport, cultuur, jeugd, senioren, buurtwerking, noord zuid en nog zoveel meer. Verenigingen worden kunnen doorgaans rekenen op verschillende subsidiestromen om hen te ondersteunen. Doorgaans zijn die gebaseerd op de werking van de vorige jaren. Door corona zou dit bedrag echter voor de meesten organisaties veel lager liggen dan anders. De verenigingen lagen het voorbije jaar noodgedwongen, geheel of gedeeltelijk, stil. De vorige gemeenteraad besliste om alle verenigingen een subsidie toe te kennen op basis van hun gemiddelde van de 3 jaren voor corona (2017 tot en met 2019).

Het verenigingsleven herademt maar mogelijks zijn er toch nog wat financiële drempels. Die wil het stadsbestuur wegnemen middels een éénmalig fundamentreglement. Dat reglement bepaalt dat Sint-Truidense erkende verenigingen en lokale gevestigde organisaties, die een recreatief of maatschappelijk aanbod in onze stad voorzien en die onder meer niet-commerciële activiteiten ontplooien, die kunnen aantonen dat hun vaste kosten tijdens de COVID-19-pandemie hoger liggen dan eventuele ontvangen subsidies en ontvangsten in kader van COVID-19, een subsidie kunnen aanvragen. Tot 80% van de aangetoonde kosten en tot maximaal 7.000 euro per aanvrager zal dankzij de subsidie vergoed worden.

“Dat is hard nodig want al die verenigingen zagen heel wat inkomsten wegvallen van eetdagen of tornooien.  In april beslisten we al dat alle verenigingen die dit corona jaar gebruik maakten van onze infrastructuur vrijgesteld werden van huurgelden. Want ook tijdens corona mocht er door de kinderen vaak indoor gesport worden volgens de geldende protocollen.”

Jurgen Reniers, schepen van sport, cultuur, senioren en buurtwerking

Extra subsidie

Verenigingen die kunnen aantonen dat hun vaste kosten hoger lagen dan hun inkomsten tijdens het coronajaar kunnen gebruik maken van een eenmalige extra subsidie.

“We hebben een totaal bedrag van 50.000 euro gereserveerd. Als de vragen het beschikbare budget van 50.000 euro overstijgen, worden de subsidiebedragen evenredig verdeeld binnen het beschikbare krediet.”

Jurgen Reniers

Meer info?
https://www.sint-truiden.be/fundamentreglement-ondersteuning-voor-verenigingen

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief