cdn_helper

cdn_helper

Nieuwe illegale rave op komst? Stadsbestuur neemt maatregelen

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Dit weekend staat er een nieuwe illegale rave gepland in België. Dat bericht werd opgepikt door federale instanties en werd doorgebriefd aan verschillende lokale besturen, ook aan Sint-Truiden. Het stadsbestuur neemt nu extra maatregelen om een nieuwe overrompeling te voorkomen.

Eind april tot begin mei 2023 werd Sint-Truiden opgeschrikt door een illegale rave op de site van de oude militaire luchthaven van Brustem. Op een mum van tijd werd er een waar festival opgebouwd op het militaire domein met soundwalls en standjes met legale producten en illegale drugs. Er zouden op de piekmomenten meer dan 10.000 bezoekers op de rave aanwezig zijn geweest. Sommige bronnen spraken van nog meer mensen. De lokale politie kon door een gebrek aan manschappen niet veilig ingrijpen en de rave ging een heel weekend door.
De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters nam de leiding van het crisismanagement over en koos ervoor om samen met het lokaal bestuur, de lokale, federale en militaire politie de rave gecontroleerd te laten uitdoven. De toegang tot de rave werd beperkt en op het terrein werd met feestvierders gesproken om ze op niet-gewelddadige manier aan te manen te vertrekken.

Nieuwe rave op de planning

De situatie in Sint-Truiden legde problemen bloot inzake het opsporen en voorkomen van illegale raves. Zo mogen onderzoekers volgens de wet niet infiltreren in online groepen om informatie in te winnen. Ook was het opsporen van dit soort evenementen geen prioriteit.
Nu werden verschillende lokale besturen en politie wel tijdig op de hoogte gebracht van een mogelijke nieuwe rave. Het oude militaire domein van Glabbeek zou de mogelijke locatie zijn. Burgemeester Peter Reekmans nam het zekere voor het onzekere en blokkeerde de toegang tot het domein met zeecontainers.
Ook Tienen en Sint-Truiden letten extra op. Burgemeester Kempeneers vertelde aan onze redactie en aan HBVL dat ze de melding over de rave heeft ontvangen en extra maatregelen zal nemen.

“We zijn op de hoogte en we willen zeker niet weer zo’n situatie over ons dak. Het moeilijke aan domein in Brustem is dat dit heel uitgestrekt is (zo’n 400 ha) en je het langs verschillende kanten kan betreden. Bovendien is het gebied eigendom van Defensie. Wij mogen het niet zomaar betreden als lokaal bestuur.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Burgemeester Kempeneers zei wel dat er geregeld gepatrouilleerd zal worden. Over specifieke acties zoals de zeecontainers in Glabbeek, wou ze geen verdere details geven.

Negatieve reacties

Bij het uitbreken van de vorige rave kregen de ordediensten alsook Kempeneers veel commentaar over zich heen van burgers en sommige oppositieleden. De ordediensten omdat ze er niet in slaagden om de eerste feestvierders van het domein te halen. Alle betrokkenen waren het na de risicoanalyse echter eens dat duizenden feestvierders met dwang van het domein verwijderen als je slechts enkele honderden manschappen hebt, geen goed idee was. De vrees was dat de bezoekers (die vaak onder invloed waren) veel amok zouden maken en nog meer schade zouden aanrichten. Toen de rave begon beschikte Sint-Truiden over een 30-tal politieagenten terwijl er al zo’n 3000 of meer ravers op het terrein waren.
Dit is de tactiek die de organisatoren achter de illegale rave toepassen. Op voorhand gaan enkelingen het terrein inspecteren om daarna een signaal te geven om massaal naar de locatie te komen. Eens er een paar duizend mensen aanwezig zijn worden de podia opgesteld. De meeste lokale politie-eenheden kunnen op dat moment niks meer doen.

Kempeneers werd na de eerste reacties op TV ook hevig bekritiseerd en dan ging het vaak niet over haar aanpak van de illegale rave maar eerder over haar als persoon. Zo kreeg de burgemeester commentaar over haar uiterlijk, leeftijd en kledingstijl.

“Vrouwen in machtsposities worden wel vaker harder aangepakt dan hun mannelijke collega’s. Zeker in de politiek zien we dit vaak gebeuren. Denk maar aan Maggie De Block die bij haar aantreden als minister van Volksgezondheid als ‘niet geloofwaardig’ werd aanzien terwijl haar mannelijke tegenhangers met een maatje meer (zie Jo Vandeurzen) deze commentaar nooit hebben gekregen.”

Anonieme getuigenis uit Nationale politiek

Lees ook

Vrijstaat A lanceert met DANSPLAN nieuw nightlife concept met oa Dr....

Vrijstaat A haalt Elektro-fenomeen Dr. Lektroluv na 8 jaar weer naar Sint-Truiden. Het optreden van de DJ kadert in een nieuw nightlife concept dat...

Dames U12 Femina Habac Limburg Kampioen

De U12 meiden van Femina Habac hebben zaterdag een indrukwekkende prestatie neergezet door zich te kronen tot Limburgs kampioen. Onder leiding van coach Annelies...

Hasp-O Stadsrand leert zijn leerlingen.. stemmen!

Hasp-O Stadsrand organiseerde onder hun leerlingen van de derde graat (16-18 jaar) proefverkiezingen. De leerkrachten wouden leerlingen op een actieve manier tonen hoe verkiezingen...

Van Dr. Lektroluv tot Midweek, Vrijstaat A lanceert eerste deel programma. 😎

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in het centrum van
Proficiat dames U12 Femina Habac! 🏆

De dames werden Limburg kampioen dit weekend na een spannende wedstrijd in Bree.
Team Sintruin Begot
De leerlingen van Hasp-O Stadsrand leerden op school stemmen!🗳

De leerkrachten hadden voor de gelegenheid een kiesloket nagebouwd om de leerlingen
De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief