Nina Derwael wordt ereburger Stad Sint-Truiden

Het Truiense gemeentebestuur zal op de gemeenteraad van 30 augustus stemmen over het voorstel of Nina Derwael ereburger kan worden van Sint-Truiden. De kans is groot dat deze stemming wordt goedgekeurd.

Momenteel is het niet mogelijk om van de Olympisch kampioene een ereburger te maken. Volgens het huidige reglement ,dat dateert van 1998, kunnen alleen mensen niet in Sint-Truiden wonen ereburger worden. Gezien Derwael nog officieel inwoner van onze stad is, kan zij de titel van ereburger dus niet krijgen. Het gemeentebestuur wil op maandag 30 augustus een aanpassing van het reglement goedkeuren en in een klap Nina Derwael voordragen als ereburger.
Gezien de algemene trots die de kampioene in onze stad opwekt, twijfelt niemand eraan dat dit punt zal worden goedgekeurd.

Nina Derwael krijgt als topsporter een kleine toelage om zich te kunnen focussen op haar sport. Dit zou naar schatting zo’ n 1200 euro per maand zijn. Ze heeft dan ook een netwerk aan sponsors die haar helpen om haar sport te kunnen blijven uitoefenen. Maar ook om haar te helpen indien zij publieke optredens heeft. Juwelier Yans uit Sint-Truiden is een van Nina’s sponsors. Zij hebben in het verleden de turnster al voorzien van juwelen.

Voldoende eer?

Nina Derwael kreeg reeds een sporthal naar haar vernoemd in het nieuwe LAGO Bloesembad toen ze wereldkampioen werd. Deze actie was een compromis. Verschillende Truienaren riepen namelijk op om de naam Derwael te vereeuwigen in een straat- of pleinnaam. Helaas laat de huidige wetgeving dit niet toe. Straten en pleinen kunnen immers alleen vernoemd worden naar overleden mensen.
Nina kreeg dus een sporthal en nu de titel van ereburger. Maar is dit voldoende?
Bezoekers van het Haspengouw Sportpark zien niet in één oogopslag dat er een sporthal naar de kampioene is vernoemd. Een ereburger titel is tastbaarder maar helpt Derwael niet verder in haar sportcarrière. En vergis je niet, die carrière is verre van voorbij.

In verschillende interviews heeft Derwael bevestigd dat ze zich na een pauze wil focussen op het WK in Antwerpen en daarna de Olympische Spelen in Parijs. Een anonieme Truienaar stuurde haar mening naar onze redactie en schreef het volgende:

“Ik vind dat de Stad meer moet doen voor onze Nina. Als je hoort wat die maar krijgt als topsporter terwijl ze wel de ene na de andere titel heeft gewonnen, zou onze stad toch meer voor haar kunnen betekenen.”

Anonieme Truienaar

Je kan de gemeenteraad van 30 augustus live bekijken via deze website. Lees zeker ook even de agenda van de gemeenteraad na via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!