Nog een politieke wissel. Peter Deltour vervangt Nina Kvikvinia als schepen

Partners

Sint-Truiden werd zaterdagochtend wakker met opnieuw een verschuiving in het politieke landschap. Nina Kvikvinia, schepen van Jeugdbeleid, Toerisme, Flankerend Onderwijsbeleid, Kinderopvang en Opvoedingswinkel, Leefmilieu en Natuur, en Diversiteit en Gelijke Kansen, stopt met politiek. Peter Deltour, momenteel fractieleider van N-VA, zal haar plaats innemen.

Kvikvinia kwam twee jaar geleden het Truiense schepencollege binnen met veel kennis en ervaring als politiek medewerker. Ze was lang actief als parlementair medewerker en vervulde daarna dezelfde rol in Beringen. Kvikvinia staat bekend om haar welbekende stijl, waarbij ze als schepen liever samen met leden van haar administratie op de voorgrond trad, iets wat door verschillende leden van de stadsdiensten werd gewaardeerd. Ze beheerste haar dossiers tot in de details, wat ervoor zorgde dat ze zich op gemeenteraden niet liet intimideren.

“Het was een bijzonder moeilijke beslissing omdat het voelt als het in de steek laten van mijn ‘strijdmakkers,’ mijn collega’s in het college en in de gemeenteraad. Maar zo nu en dan komt er een opportuniteit op je pad waar je onmogelijk nee tegen kunt zeggen, ook al is de timing verre van ideaal. Ik kies hiermee voor mijn liefde voor het juridische en een betere werk-privébalans in functie van mijn gezin.”

-Nina Kvikvinia

Kvikvinia verlaat de lokale politiek omdat ze een nieuwe professionele uitdaging heeft gevonden bij FOD Justitie.

Peter Deltour

Kvikvinia wordt opgevolgd door Peter Deltour, die momenteel fractieleider is voor de Truiense N-VA-fractie. Deltour is al vele jaren gepassioneerd bezig met het verenigingsleven en zet zich in voor meerdere goede doelen, waaronder recentelijk voor de Oekraïense vluchtelingen. In het verleden was hij actief bij het Rode Kruis. Deze ervaring past hij momenteel nog steeds toe voor verschillende Truiense evenementen, waar Deltour vaak om zijn mening wordt gevraagd. Hierdoor heeft hij de bijnaam van nachtburgemeester gekregen, zowel van zijn mede-mandatarissen binnen zijn partij als daarbuiten.

“Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en zal me voor de volle honderd procent inzetten in de komende tien maanden tot de volgende legislatuur. Hoewel het vertrek van Nina een spijtige zaak is voor onze partij en voor Sint-Truiden, kijk ik er naar uit.”

Peter Deltour

Opvolging en voorakkoord

Wat dit betekent voor de lijstvorming binnen N-VA Sint-Truiden is nog niet duidelijk. Over dit onderwerp hielden de betrokkenen allemaal stijf de lippen op elkaar. Het is echter niet uitgesloten dat door het feit dat Deltour nu instroomt als schepen, de top 3 van de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend is (Dauw, Claes, Deltour).
Kvikvinia zal ook de gemeenteraad eind deze maand verlaten. Hierdoor zal de partij ook een opvolger aanduiden in de gemeenteraad en een nieuwe fractieleider aanwijzen. Volgens de opvolgingslijsten zou Romain Bamps de volgende zijn die instroomt, al is het niet zeker of hij zijn mandaat zal opnemen. De andere namen die de ronde doen zijn Anna Aydin en Wendy Doupagne.

Update 16 januari: Op de avond van 16 januari liet N-VA Sint-Truiden weten dat Wendy Doupagne zal instromen in de Truiense gemeenteraad. Zij zal op het einde van de maand de eed afleggen wanneer Peter Deltour het schepenambt van Nina Kvikvinia overneemt.Wel is duidelijk dat N-VA Sint-Truiden met dit vertrek weer een sterke speler verliest. Ze blijven welliswaar beschikken over een jonge enthousiaste ploeg, maar het kan niet ontkend worden dat de lokale N-VA deze legislatuur zo goed als al zijn stemmenkanonnen is verloren. Iets wat een deelname aan de volgende meerderheid steeds twijfelachtiger maakt.
Momenteel zouden Vooruit en Open VLD namelijk al verschillende gesprekken hebben gevoerd over een eventuele samenwerking. Ingrid Kempeneers was bovendien al zeer vocaal over het feit dat ze haar sjerp wel zou afstaan aan Vandenhove als dat een deelname aan het volgende bestuur betekende. Het is dus duidelijk dat CD&V probeert de derde partner te zijn.

Het politieke landschap in onze stad krijgt vlak voor de verkiezingen te maken met zware verschuivingen. Het is onduidelijk wat deze zullen betekenen voor de resultaten op verkiezingsdag. Maar het lijkt onze redactie duidelijk dat zij die nu al akkoorden smeden best het vel van de beer nog niet verkopen.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief