Onderinvesteringen in Limburgse fietspaden leiden tot onveilige omstandigheden

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid en Truienaar, vroeg cijfers op over de Vlaamse investeringen in Limburgse fietswegen. Beckers ontdekte een onderinvestering en koppelt dit aan een gebrek aan veiligheid op de Truiense fietswegen.

De voorbije drie jaar besteedde de Vlaamse overheid in Limburg 47,5 miljoen euro om de fietspaden te verbeteren of het netwerk uit te breiden, dat blijkt uit gegevens die Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) opvroeg bij mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD).
Het grootste budget daarvan (42 miljoen) ging naar het geïntegreerd investeringsplan, zijnde rechtstreekse investeringen vanuit Mobiliteit en Openbare Werken. De rest betrof subsidies via het Fietsfonds, de toolbox duurzame mobiliteit en andere adhoc-instrumenten.

Het gemiddeld fietsbudget per inwoner lag hiermee op 54,35 euro.

“Limburg kreeg hiermee in deze periode 11,87% van het totale Vlaamse fietsinfrastructuurbudget, wat bv. net iets minder is als je het vergelijkt met ons inwonersaandeel wat op 13,26% ligt. Men kan dus stellen dat er een lichte onderinvestering was in onze provincie.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid

Met dit budget werden in 2018-2020 65,24 kilometers aan nieuwe of vernieuwde fietstrajecten aangelegd. Toch zijn er nog veel Limburgse fietspaden in slechte staat, vorig jaar kwamen er hierover nog 103 klachten binnen bij het Meldpunt Wegen.

Sint-Truiden

De laatste jaren investeerde stad Sint-Truiden op verschillende punten in de heraanleg van wegen. Fietspaden vormden hierin een belangrijk punt. Beckers ziet echter ruimte voor verbetering.

“In mijn thuisstad Sint-Truiden onlangs nog drie fietsers opgeschept door een vrachtwagen op de Tiensesteenweg. Ook is fietsen op de Tongersesteenweg van en naar Rijkel gevaarlijk, zeker voor kinderen in het woon-schoolverkeer. Een uitbreiding van de investeringen in fietsinfrastructuur is in onze provincie dus zeker essentieel.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!