Ondervoorzitter Truiense N-VA neemt ontslag na racistisch bericht op X

Partners

Ondervoorzitter van de lokale N-VA Franco Roberto, heeft ontslag genomen uit het Truiense partijbestuur na een racistische tweet. Dat maakte hij zelf op zondag 24 maart bekend via X. De lokale afdeling van N-VA Sint-Truiden heeft het ontslag aanvaard en neemt afstand van de uitspraken van Roberto.

Roberto was al jaren actief binnen de Truiense N-VA als ondervoorzitter en bleef over het algemeen achter de schermen. Op het platform X/Twitter is hij wel actiever. Daar lanceerde hij op 23 maart een tweet als reactie op een bericht van Marc Van Ranst. Hierbij vergelijkt hij extremistische moslims en joden met varkens.

Franco Roberto - nva- racisme- lokale politiek - lokaal nieuws sint truiden - lokaal nieuws - sintruin begot
@ Sintruin Begot

Ontslag

De tweet van Roberto kreeg heel wat tractie op sociale media. Hij verwijderde het bericht en bood verschillende keren zijn excuses aan op het platform. Vandaag lanceerde hij de boodschap dat hij per direct ook ontslag neemt uit het lokale bestuur van N-VA.

Franco Roberto - nva- racisme- lokale politiek - lokaal nieuws sint truiden - lokaal nieuws - sintruin begot
@ Sintruin Begot

Lijsttrekker N-VA Sint-Truiden GΓΌnther Dauw veroordeelt de tweet van Roberto. Hij meldt dat de uitspraken van Roberto niet passen binnen de overtuigingen van N-VA als partij en is dan ook blij met de beslissing van Roberto om uit het partijbestuur te stappen. Volgens Dauw is Franco Roberto ook geen lid meer van de partij. Al werd dit later rechtgezet, Roberto is nog lid maar de partij heeft alle intentie op dit lidmaatschap in te trekken.

‘Franco is aangesproken op een ongepaste post op sociale media, maar dit soort uitspraken kan voor ons niet door de beugel en zijn ook allerminst in lijn met waar wij als partij voor staan. Die boodschap is ook aan Franco overgemaakt waarop hij de enige juiste conclusie heeft getrokken, namelijk zijn ontslag als ondervoorzitter en als bestuurslid in het algemeen. Hij heeft ingezien dat zijn uitspraken niet gepast zijn en niet bij ons als partij passen en is dus geen lid meer.

GΓΌnther Dauw, schepen en lijsttrekker N-VA Sint-Truiden

Ook andere leden van de partij reageerden via X op het ontslag van Franco Roberto. Kamerlid Michael Freilich zegt via het platform blij te zijn met de beslissing tot ontslag en benadrukt dat binnen zijn partij geen plaats is voor racisme of antisemitisme.

Franco Roberto - nva- racisme- lokale politiek - lokaal nieuws sint truiden - lokaal nieuws - sintruin begot
@ Sintruin Begot

Franco Roberto zelf benadrukt dat hij tegen elke vorm van extremisme is maar wel begrijpt waarom het bericht niet door de beugel kan.

“Ik ben tegen alle vormen van extremisme en wil benadrukken dat hoe ik in de initiΓ«le tweet me heb uitgedrukt helemaal niet in lijn ligt met mijn gedachtengoed. Maar het bericht is de wereld ingestuurd en nu moet ik verantwoordelijkheid opnemen. Daarom heb ik onmiddellijk mijn ontslag ingediend.”

Franco Roberto

Roberto hoopt nu dat de situatie snel overwaait.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!πŸŽ₯

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! πŸŽ₯

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.β›ͺ️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. πŸ“°

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎀

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in β€˜t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! πŸ¦„

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! πŸ˜Žβ˜€οΈ

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
π—§π—Ώπ˜‚π—Άπ—²π—»π˜€π—² π˜ƒπ—²π—Ώπ—Έπ—Άπ—²π˜‡π—Άπ—»π—΄π˜€π—Έπ—Όπ—Όπ—Ώπ˜π˜€ π—»π—²π—²π—Ίπ˜ π˜π—Όπ—².🌑

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍πŸ’₯

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief