Onderwijsministers beslissen: scholen blijven open

Op het Overlegcomité had Premier Alexander de Croo een opdracht voor de onderwijsministers in ons land: Kom met maatregelen om het Coronavirus een halt toe te roepen. Het huiswerk is af. Dit hebben ze beslist.

©Pexels Kinderen gaan niet meer in de refter mogen eten. ©Pexels.

Het leven op school moet meer dan ooit in bubbels worden beleefd. Klasgroepen mogen niet vermengd worden en alles wat buiten de klas gebeurd moet zoveel mogelijk in buitenlucht plaatsvinden. Opvallend, ook de lunchpauzes moeten zoveel mogelijk in openlucht plaatsvinden. De refters op scholen moeten dicht. Ook buitenschoolse activiteiten moeten in buitenlucht zijn.

Ieder contact met volwassenen (vergaderingen, inschrijvingen etc) moet op afstand gebeuren. Deze maatregelen zullen 3 weken aangehouden worden.

Ondanks dat het stijgende aantal besmettingen blijven de extra maatregelen in het onderwijs dus beperkt.

Leerkrachten reageren met veel onbegrip

De reacties op sociale media rond de beslissingen stromen toe. Leerkrachten en directies melden dat de maatregelen die er nu aankomen al sinds mei in voege zijn in hun school. Bovendien gaan er steeds meer stemmen op om leerkrachten prioritair te vaccineren.
Zelfs Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts lanceerde dit idee als kicker tijdens de persconferentie waar de maatregelen werden voorgesteld. Hij meende dat als de Federale regering niet ingrijpt Vlaanderen zelf stappen zal nemen via de CLB’s.
Hij schopte daarmee tegen de schenen van zijn regeringspartners. Zeker die van Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke, die al reageerde dat leerkrachten prioritair vaccineren organisatorisch gezien heel moeilijk was. (Bron: HBVL)