Onroerenderfgoeddepot GAZO zet deuren open tijdens Archeologiedagen

Partners

Tijdens de Archeologiedagen kunnen inwoners een bezoek brengen aan het gloednieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO in Sint-Truiden. Op donderdag 7 oktober kregen de leerlingen van het 6de leerjaar van de Sint-Ritaschool alvast een exclusieve rondleiding in het onroerenderfgoeddepot.

Zaterdag 9 en zondag 10 oktober zijn het Archeologiedagen. Op ruim 100 locaties in Vlaanderen kan zowel jong als oud zich laten onderdompelen in de wereld van opgravingen en historische vondsten. Ook het gloednieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO in Sint-Truiden wordt opengesteld voor het publiek.

“Sint-Truiden heeft een schat aan erfgoed dat op een correcte en gecontroleerde manier moet worden bewaard. In het onroerenderfgoeddepot GAZO worden onroerend erfgoedobjecten in de allerbeste omstandigheden bewaard voor de toekomst door de depotbeheerder. Met ons depot nemen we een echte voortrekkersrol in want het is het enige erkende onroerenderfgoeddepot in Limburg.”

Jelle Engelbosch, schepen van onroerend erfgoed

Exclusieve preview voor leerlingen

Op donderdag 7 oktober brachten de leerlingen van het 6e leerjaar van de Sint-Ritaschool het nieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO een bezoekje. Eerst kregen ze een exclusieve rondleiding in het depot, waarbij ze de werking van het GAZO-depot leerden kennen en konden zien wat er met de vondsten van de opgraving van de Groenmarkt is gebeurd. Nadien werden er archeologie-workshops georganiseerd. Zo konden de leerlingen archeologische scherven zoeken en sorteren, potten plakken, skeletformulieren leren invullen en puzzelen met skeletten.

“Deze workshops zullen doorheen het hele jaar aan andere scholen of groepen kunnen worden aangeboden. De archeologiedagen vormen de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over wat er gebeurt met archeologische vondsten na een opgraving. De inschrijvingen voor de archeologiedagen komen vlot binnen. Het interesse in ons erfgoed en hoe het wordt bewaard, is duidelijk groot.”

Jelle Engelbosch, schepen van onroerend erfgoed

Praktisch
Wil je zelf een rondleiding bijwonen op 9 of 10 oktober tussen 10u en 16u? Stuur een mailtje naar info.gazodepot@sint-truiden.be met jouw voorkeur van datum en uur (10u, 11u, 12u, 14u of 15u).

Er worden max. 15 personen per tijdsslot toegelaten. De rondleiding duurt ongeveer één uur.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief