cdn_helper

cdn_helper

Ontdek het verhaal van de belforttoren

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Dit jaar viert Sint-Truiden de 25ste verjaardag van de belforttoren op de Unesco Werelderfgoedlijst: een jubileum dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Daarom opent het stadhuis op de Grote Markt haar deuren voor een bijzondere tentoonstelling. En organiseert het lokaal bestuur Sint-Truiden een wedstrijd waarbij men een exclusief bezoek aan de belforttoren kan winnen.

Aan de hand van archiefdocumenten en verhelderend beeldmateriaal kunnen bezoekers een diepgaande blik werpen op de rijke geschiedenis en de unieke architectuur van de belforttoren, evenals op de beiaardcultuur, die in 2014 als immaterieel Werelderfgoed werd erkend.
Belforten in België en Frankrijk zijn een geheel van 56 torens, die door Unesco vanaf 1999 werden aangeduid als Werelderfgoed. Het zijn bouwkundige symbolen van macht en rijkdom van de steden in het historisch Vlaanderen en naburige gebieden vanaf de late middeleeuwen. De belforten van België en Frankrijk zijn uitzonderlijke voorbeelden van stedelijke architectuur.

“De belforttoren, die fier boven onze stad uitsteekt, is een architectonisch meesterwerk, alsook een symbool van onze rijke geschiedenis en van de cultuur van onze stad. Het belfort van Sint-Truiden is een burgerlijk belfort net zoals die van Brugge. Ze hebben een bijzondere band. Sint-Truiden, als het meest oostelijk, en Brugge, als het meest westelijk burgerlijk belfort in Vlaanderen, zijn beiden beschermd als monument en erkend door Unesco. Als Unesco-werelderfgoed blijft het een bron van trots en inspiratie voor zowel onze inwoners als bezoekers.”

Mieke Claes, schepen van Onroerend Erfgoed


Ter ere van het 25-jarig jubileum van de erkenning van ons Belfort als Unesco Werelderfgoed, werd de benedenverdieping van het stadhuis op de Grote Markt omgetoverd tot een museale setting. Daarbij is er niet alleen aandacht voor het belfort zelf maar ook voor de beiaardcultuur. Ook deze werd in 2014 door Unesco erkend als Voorbeeldpraktijk voor het borgen van immaterieel erfgoed.

“De tentoonstelling over het Belfort onthult alle geheimen over de beiaard en de beiaardcultuur. Bezoekers komen meer te weten over de restauratiewerken in de periode 1997-2001 en ze kunnen een virtueel bezoek brengen aan de belforttoren en de beiaard aan de hand van oud en nieuw filmmateriaal. Ook voor de allerkleinsten werd een programma op kindermaat uitgewerkt.”

Stijn Vanoirbeek, schepen Roerend Erfgoed

Wedstrijd: Jouw verzoeknummer bij de beiaardier

Wie op zaterdagen de Haspengouw markt al eens een bezoekje heeft gebracht, heeft de Truiense beiaardier, Frederik Reynders, al eens bezig gehoord. Speciaal om voor het 25-jarige jubileum van de erkenning van de belforttoren als werelderfgoed, organiseert het Truiense stadsbestuur daarom een wedstrijd. En daar maakt de beiaardier een belangrijk deel van uit!
Stem binnenkort via de facebookpagina van Visit Sint-Truiden op jouw favoriete beiaardnummer. Wie daarna de wedstrijd- en schiftingsvraag correct beantwoord maakt kans op een bezoek aan de Belforttoren tijdens de Haspengouw Markt. De beiaardier neemt je mee hoog in de toren en speelt live je gekozen nummer.

Meer weten over het Belfort? Bezoek dan de website van Visit Sint-Truiden.

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief