Ontdek het verhaal van de belforttoren

Partners

Dit jaar viert Sint-Truiden de 25ste verjaardag van de belforttoren op de Unesco Werelderfgoedlijst: een jubileum dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Daarom opent het stadhuis op de Grote Markt haar deuren voor een bijzondere tentoonstelling. En organiseert het lokaal bestuur Sint-Truiden een wedstrijd waarbij men een exclusief bezoek aan de belforttoren kan winnen.

Aan de hand van archiefdocumenten en verhelderend beeldmateriaal kunnen bezoekers een diepgaande blik werpen op de rijke geschiedenis en de unieke architectuur van de belforttoren, evenals op de beiaardcultuur, die in 2014 als immaterieel Werelderfgoed werd erkend.
Belforten in België en Frankrijk zijn een geheel van 56 torens, die door Unesco vanaf 1999 werden aangeduid als Werelderfgoed. Het zijn bouwkundige symbolen van macht en rijkdom van de steden in het historisch Vlaanderen en naburige gebieden vanaf de late middeleeuwen. De belforten van België en Frankrijk zijn uitzonderlijke voorbeelden van stedelijke architectuur.

“De belforttoren, die fier boven onze stad uitsteekt, is een architectonisch meesterwerk, alsook een symbool van onze rijke geschiedenis en van de cultuur van onze stad. Het belfort van Sint-Truiden is een burgerlijk belfort net zoals die van Brugge. Ze hebben een bijzondere band. Sint-Truiden, als het meest oostelijk, en Brugge, als het meest westelijk burgerlijk belfort in Vlaanderen, zijn beiden beschermd als monument en erkend door Unesco. Als Unesco-werelderfgoed blijft het een bron van trots en inspiratie voor zowel onze inwoners als bezoekers.”

Mieke Claes, schepen van Onroerend Erfgoed


Ter ere van het 25-jarig jubileum van de erkenning van ons Belfort als Unesco Werelderfgoed, werd de benedenverdieping van het stadhuis op de Grote Markt omgetoverd tot een museale setting. Daarbij is er niet alleen aandacht voor het belfort zelf maar ook voor de beiaardcultuur. Ook deze werd in 2014 door Unesco erkend als Voorbeeldpraktijk voor het borgen van immaterieel erfgoed.

“De tentoonstelling over het Belfort onthult alle geheimen over de beiaard en de beiaardcultuur. Bezoekers komen meer te weten over de restauratiewerken in de periode 1997-2001 en ze kunnen een virtueel bezoek brengen aan de belforttoren en de beiaard aan de hand van oud en nieuw filmmateriaal. Ook voor de allerkleinsten werd een programma op kindermaat uitgewerkt.”

Stijn Vanoirbeek, schepen Roerend Erfgoed

Wedstrijd: Jouw verzoeknummer bij de beiaardier

Wie op zaterdagen de Haspengouw markt al eens een bezoekje heeft gebracht, heeft de Truiense beiaardier, Frederik Reynders, al eens bezig gehoord. Speciaal om voor het 25-jarige jubileum van de erkenning van de belforttoren als werelderfgoed, organiseert het Truiense stadsbestuur daarom een wedstrijd. En daar maakt de beiaardier een belangrijk deel van uit!
Stem binnenkort via de facebookpagina van Visit Sint-Truiden op jouw favoriete beiaardnummer. Wie daarna de wedstrijd- en schiftingsvraag correct beantwoord maakt kans op een bezoek aan de Belforttoren tijdens de Haspengouw Markt. De beiaardier neemt je mee hoog in de toren en speelt live je gekozen nummer.

Meer weten over het Belfort? Bezoek dan de website van Visit Sint-Truiden.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief