Ook (politiek) Sint-Truiden riep gisteren ‘God Save the Queen.’

Het is dan wel een gebeurtenis van over de plas, maar verschillende Truienaren hebben de laatste uren hun verdriet uitgesproken voor het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II. De Queen stierf gisteren op haar Schots domein Balmoral Castle.

De dame van 96 zat maar liefst 70 jaar op de Britse troon en was daarmee de tweede langst regerende monarch uit de geschiedenis. Alleen de zonnekoning Louis XIV van Frankrijk hield het langer uit.
De koningin werd in 1953 officieel gekroond nadat haar vader King George VI in 1952 overleed.

Iconisch figuur in de wereldgeschiedenis

Tijdens de 70 jaar waarin Queen Elizabeth de kroon droeg veranderde Groot-Brittannië en de wereld zienderogen. De koningin ervaarde hoe haar land toetrad tot de Europese Unie en achteraf hoe het land zich weer afscheurde. Ze zag verschillende grote namen uit de (politieke) wereldgeschiedenis passeren. Onder andere Winston Churchill, de eerste vrouwelijke Britse Prime Minister Margaret Thatcher, JF Kennedy maar ook haar eigen (ex) schoondochter Princess Diana, zijn maar enkele van de figuren waaraan ze werd verbonden.
Ook in de popcultuur werd haar evenbeeld vaak gebruikt. Zo zorgden de Sex Pistols voor veel controverse met hun nummer ‘God Save the Queen,’ waarin ze kritiek gaven op de Britse monarchie en aandacht eisten voor de Britse arbeidsklasse.
De laatste jaren kreeg ze meer bekendheid door de populaire serie ‘The Crown.’ Een drama-serie op Netflix die haar regeerperiode in beeld brengt.

Truiense politiek riep ‘God save the Queen.’

Verschillende leden van de Truiense politiek maakte gisteren een verwijzing naar het overlijden van de Queen. Burgemeester Veerle Heeren en schepen Hilde Vautmans verwezen beiden naar het einde van een tijdperk en de kracht die Elizabeth II uitstraalde als vorstin.
Ook Basile Moyaerts, nationaal bureaulid van Jong CD&V, schreef over de Queen. Hij staat in Sint-Truiden bekend om zijn kennis van de internationale/ Europese politiek en noemde Groot-Brittannië een van de oudste bondgenoten van België.