Ook Sint-Truiden verbiedt TikTok op diensttoestellen

Na een verbod voor Federale en Vlaamse ambtenaren, verbiedt nu ook Stad Sint-Truiden het gebruik van TikTok op hun werktoestellen.

De Federale en Vlaamse regering verboden met onmiddellijke ingang het gebruik van TikTok op smartphones en computers van het werk voor al hun personeel. De beslissing kwam er na verschillende berichten dat TikTok, een app gemaakt in China, de informatie van gebruikers verzamelen in hun app en doorgeven aan de niet-democratische Chinese Overheid.
Ook ministers ontsnappen niet aan dit verbod. Zij mogen niet langer hun diensttoestellen gebruiken om op het sociale mediaplatform te zitten. Doen ze dit wel moeten ze dit doen met een apart toestel dat niet aan het netwerk van hun kabinet verbonden is.
Verschillende lokale gemeenten volgde het advies van de Vlaamse Overheid al op en voerden een verbod in op TikTok voor hun personeel. Maandag heeft Sint-Truiden dit verbod ook gecommuniceerd aan hun medewerkers.

“Op advies van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de Veiligheid van de Staat (VSSE) én Digitaal Vlaanderen vragen we alle medewerkers per direct de app Tiktok te verwijderen op toestellen die je professioneel gebruikt. Het gebruik van de app TikTok zorgt voor risico’s rond Informatieveiligheid. Iedereen die werkt voor het lokaal bestuur is hier mee voor verantwoordelijk.
Mobiele telefoon: Vanaf heden is er een verbod op TikTok op je toestel als je dit professioneel gebruikt (bijvoorbeeld mails…)
Desktop: De toegang tot TikTok via je laptop of pc is geblokkeerd.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden (communicatie naar stadspersoneel)

Sint-Truiden verbiedt dus TikTok op elke mobiele telefoon die voor werkdoeleinden wordt gebruikt.

Citymarketing

TikTok is een populaire video-app die de laatste jaren erg in trek is bij jongeren. Verschillende Vlaamse influencers werden ook via de app gelanceerd. Reden genoeg voor steden om op de app te springen en hun stad te promoten als toeristische trekpleister.
Sint-Truiden zal nu zijn accounts bevriezen op het platform en later bekijken.

“Het gebruik van de app TikTok zorgt voor voor risico’s rond Informatieveiligheid. De toegang tot TikTok via de laptop of pc van alle medewerkers is al geblokkeerd. Hiermee volgen we het advies van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de Veiligheid van de Staat (VSSE) én Digitaal Vlaanderen. Alle professionele TikTok-accounts van teams van het lokaal bestuur Sint-Truiden worden voorlopig bevroren – en dit in afwachting van een definitieve oplossing. Team Communicatie zal dit verder opvolgen.”

Hilde Vautmans, schepen City marketing

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!