Coronacommissaris Pedro Facon beroerde vandaag vele (horeca) harten door de heropening op 1 mei in vraag te stellen. Hij en verschillende virologen willen deze minstens 14 dagen uitstellen tot midden mei.
Horeca Vlaanderen was niet te spreken over de uitspraak. Matthias De Caluwe spreekt van teveel communicaties kort op elkaar.
Begin deze week was er immers spraken van een mathematische mogelijkheid om de horeca opnieuw te openen. Ook was er de laatste weken vaak spraken van het voorstel rond de terrassen. Jean-Marie Dedecker ging begin april al zover om terrastafels te laten plaatsen in Middelkerken. Volgens hem zou dit de publieke gehoorzaamheid aan de coronamaatregelen alleen maar ten goede komen.
Horeca Vlaanderen hekelt dat de experten nu al meningen verkondigen terwijl het eigenlijke Overlegcomité pas woensdag samenkomt. Het zijn zij (de politiek) die beslissen, niet de virologen.
Horeca Vlaanderen eist dat indien de heropening wordt opgeschoven ,de steunmaatregelen voor de sector blijven. Bovendien spreken ze harde taal over andere versoepelingen. Indien de horeca niet open mag, zouden er geen andere versoepelingen mogen komen volgens hen. (bron: HLN)
Niet de motor van besmettingen
Horeca Vlaanderen begrijpt dat de coronacijfers niet goed zijn maar benadrukt dat zij niet de motor zijn van de besmettingen in ons land zijn. De Caluwe ziet voor de horeca zelfs een belangrijke rol weggelegd om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Momenteel komen mensen op onveilige wijze samen. Denk maar aan de samenscholingen in Ter Kamerenbos. De horeca kan volgens Matthias De Caluwe de veilige uitlaatklep zijn waar mensen nu zo hard naar snakken. Op café of restaurant moet je je namelijk aan de coronamaatregelen houden. Bovendien registreren mensen zich als ze de zaak bezoeken. Op deze manier kan een verdere verspreiding van het virus in de gaten worden gehouden.
Angelo Rosso zag bui al hangen
Filippo Catania sprak met HBVL. Hij voelde naar eigen zeggen de bui al hangen over een opschuiving van de heropening.
Catania spreekt over de moeilijke maanden waarin hij in een zwart gat viel en niets om handen had. Corona weegt voor iedereen ook mentaal heel zwaar. De reserves van heel wat horecazaken geraken ook op. Iets wat wij al in eerdere interviews vernamen van andere leden van de Truiense horeca. Het levenswerk van velen hangt aan een zijden draadje. Filippo Catania hoopt daarom snel op een heropening van de horeca.
Net zoals veel horecazaken heeft Angelo Rosso take-away ingevoerd om toch een bron van inkomen te hebben. Ook de Truiense middenstandsorganisatie Shop & the City probeert hen zo goed mogelijk te steunen via de website 3800online.be. Op deze website krijg je een overzicht van alle take-away mogelijkheden in Sint-Truiden.