Ophef over crisisopvang voor daklozen: welke informatie klopt?

Partners

Raadslid Peter Van Dam zorgde vandaag voor ophef op sociale media. Hij deelde een bericht waarin hij zijn tevredenheid uitte om het feit dat Stad Sint-Truiden eindelijk investeerde in opvang voor daklozen. Maar over zijn uitspraken vinden we veel tegenstrijdige informatie. Onze redactie zocht het even uit.

De post van Peter Van Dam komt er na een punt op de Truiense gemeenteraad. Schepen van sociale zaken en voorzitter van het OCMW Pascy Monette kondigde aan dat Sint-Truiden een samenwerking zou aangaan met Interloge. Via Interloge zullen er studies gehuurd worden om gezinnen in op te vangen.

In de post van Groen Sint-Truiden, lezen we dat daklozen in Sint-Truiden zich vaak moesten verplaatsen naar Hasselt voor opvang. De partij meldt ook blij te zijn dat er eindelijk een samenwerking is waarbij mensen worden opgevangen in Sint-Truiden zelf.
Verschillende leden van de Truiense meerderheid reageerde echter op de post dat de informatie niet klopt. Sint-Truiden zou al jaren verschillende samenwerkingen hebben maar communiceert hier niet over.

De studio’s van Interloge

Volgens de agenda van de Truiense gemeenteraad is er inderdaad al enige tijd een samenwerking met Interloge. Sinds 2018 huurt het Truiense OCMW hier studio’s voor daklozen. De woonsten werden in eerste instantie gehuurd tijdens de wintermaanden om zo winteropvang te kunnen voorzien.
Omdat door corona de crisisopvang in verschillende daklozencentra werd beperkt huurde het Truiense OCMW deze studio’s het jaar rond.
Deze informatie werd aan ons bevestigd door zowel schepen Pascy Monette, het OCMW alsook getuigen die dagelijks in contact komen met een doelgroep van kwetsbare mensen.
In het nieuwe plan van het Truiense OCMW zal één studio het jaar rond gehuurd worden en één studio zal gehuurd worden voor de wintermaanden.

Sinds 2018 huurt het OCMW in het kader van winteropvang voor dakloze personen 2 studio’s bij Interloge voor de periode van oktober tot en met maart. Zowel in 2020 als in 2021 werden deze studio’s, omwille van de coronapandemie en de daarmee samenhangende vermindering van het aantal plaatsen binnen de reguliere daklozenopvang bij CAW, het hele jaar rond gehuurd. Er wordt voorgesteld om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor het permanent huren van 2 studio’s (zijnde 1 studio voor het hele kalenderjaar en 1 studio voor de wintermaanden januari, februari, maart, oktober, november en december) en dit vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024 tegen een kostprijs van 550 euro per maand, per studio

Agendapunt gemeenteraad 31 januari 2022

Andere opvang

Volgens schepen Pascy Monette worden ook andere oplossingen aangereikt dan de studio’s. Het OCMW en het stadsbestuur communiceren hier echter zelden over omdat zij geen verkeerde beeldvorming willen scheppen. Het gaat namelijk steeds over delicate situaties. Gezinnen kunnen bijvoorbeeld niet terecht in de crisisopvang van het CAW in Hasselt, ook de studio’s zijn vaak te klein voor gezinnen met meer dan 1 kind. In het verleden heeft het OCMW dus al afspraken gemaakt met hotels en eigenaars van ander recreatief verblijf om mensen te kunnen opvangen.
De schepen benadrukt dat mensen in een moeilijke situatie zich moeten melden bij het OCMW. Hier zal een traject worden gestart waarbij naar de noden van de persoon wordt gekeken. Van hieruit wordt dan verder gekeken naar een permanentere oplossing.

Naar Hasselt?

Onze redactie vroeg aan verschillende organisaties en professionals die in contact komen met daklozen hoe in Sint-Truiden tewerk wordt gegaan wanneer iemand zonder thuis valt. Deze personen wensten anoniem te blijven.

De eerste stap voor iemand die zonder thuis valt is een bezoek aan het Truiense OCMW. De situatie waarin de persoon zich bevindt, zal het verdere verloop van de procedure bepalen. Heeft de persoon een multi-problematiek (bijvoorbeeld verslaving en armoede, gezondheidsproblemen en armoede, gaat het om een oudere, een gezin etc) dan zal een gepast zorgtraject worden uitgewerkt.
Volgens de professionals waarmee wij spraken wordt vaak gekozen voor een eerste crisisopvang in Hasselt. Na die eerste 8 dagen wordt dan een permanentere oplossing gezocht. De studio’s worden volgens hen onderbenut maar hun aanwezigheid is wel een pluspunt.
Zij bevestigen ook dat er inderdaad samenwerkingen zijn met hotels, woonzorgcentra etc… Maar niet elke dakloze kan terecht in een van deze alternatieve oplossingen. Dit door een multi-problematiek of doordat de externe organisatie ,die het onderdak biedt, bepaalde eisen stelt.

Conclusie

Het Truiense OCMW biedt oplossingen en opvang voor mensen die zonder thuis vallen. Zij beschikken over een beperkt aantal plaatsen voor crisisopvang. Deze zijn bovendien niet steeds aanwendbaar voor iedere dakloze.
De afspraken en samenwerkingen die het OCMW heeft, bestaan echter al enkele jaren. Het is dus zeker niet correct om te zeggen dat het Sociale Huis nu pas oplossingen voorziet voor mensen in crisis. Zo kan een domicilie worden geplaatst bij het OCMW als een cliënt tijdelijk geen vaste residentie heeft etc.

Zit je zelf met vragen? Zit je momenteel in een moeilijke situatie of ken je iemand in een moeilijke situatie? Neem dan zeker contact op met het OCMW Sint-Truiden. De medewerkers zullen je steeds informeren over mogelijkheden en indien nodig doorverwijzen of een afspraak maken zodat je geholpen wordt.
Klip op deze link voor informatie.

Lees ook

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Christian Lattanzio wordt nieuwe coach van STVV

Achter de schermen werkten de sportieve beleidsmakers van STVV de voorbije weken hard aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat mondt vandaag uit...

WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van...

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de...

Instagram

WOW Sint-Truiden stelt eerste tien kandidaten voor.🗳

Na Open VLD Sint-Truiden geeft nu ook WOW inkijk in hun lijst voor de
Midweek, Dansplan en meer groen!✨

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in Sint-Truiden, heeft zijn deuren weer geopend. Dit jaar vullen ze
𝘾𝙧𝙚𝙖𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧𝙗𝙖𝙧 𝙑𝙧𝙞𝙟𝙨𝙩𝙖𝙖𝙩 𝘼 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙩 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙫𝙤𝙣𝙙 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙙𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣! 🥳

De zomerbar verhuisde voor deze editie van het verlaten schoolgebouw Atheneum in
Sint-Truiden kleurt geel na de nationale verkiezingen van 9 juni. 🗳

Vlaams Belang heeft zich afgelopen zondag gebombardeerd tot de grootste
Actievoerder Filip Ectors werd daarstraks gevraagd te vertrekken aan het kiesbureau van de Gazo. 📊

De man was actie aan het
Fijne vaderdag aan alle papa’s! 😍

#vaderdag
Morgen is het zover!
Dan trekken we met z’n allen naar de stembus. 🗳️☑️

Heb je nog vragen of ben je het
Een actie tegen 💩

Nog tot 12 u kan je gratis een foto met je hond laten nemen op het Damiaanplein.
Een warm licht voor alle studenten! 🕯️

In de hoofdkerk brandt de Trudofederatie een kaars voor de blok.
Alle kleine beetjes

Advertentie

Nieuwsbrief