Ophef rond bericht Pritty Kaur. Wat blijkt: bericht ging over een Belgische vrouw

Palwinder Kaur, beter bekend onder de naam Pritty en lid van het Bijzonder Comité in Sint-Truiden veroorzaakte een storm op facebook met een bericht over een maatregel waarmee Belgische staatsburgers die vastzitten in India, terug veilig in ons land kunnen geraken. De haatreacties stroomden binnen. Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove reageert verbolgen:”Is er dan geen greintje solidariteit meer?”

De post in kwestie had betrekking op een Belgische vrouw die vast zit in India. Haar echtgenoot, van Indische afkomst, is overleden. De vrouw zit gestrand zonder enige hulp en zonder kennis van de Indische taal. Kaur schoot de vrouw te hulp en nam contact op met de Belgische ambassade in New Delhi.
Omdat Pritty Kaur vreesde dat misschien nog Belgische mensen vastzitten in India, wou ze de wettelijk correcte informatie die ze heeft ingewonnen verspreiden. Ze deed dit via facebook (*Dit Facebookbericht werd later aangepast om te verduidelijken dat het wel degelijk over Belgen ging.):

Ongegronde haatreacties

De haatreacties stroomde vrijwel meteen binnen. Mensen vonden het niet kunnen dat Kaur opriep om het reisverbod vanuit en naar India te breken. Bovendien verweten ze haar dat wat ze voorstelde niet de officiële weg was.
Vlaams Parlementslid en politieke vader van Pritty Kaur, Ludwig Vandenhove snapt niet waarom mensen zo reageren:

Ik ben verbijsterd en ontgoocheld over sommige reacties op de facebookpost van Palwinder Kaur (Pritty) in verband met het terugkeren of repatriëren van Belgen uit India. Lezen die personen niet wat er staat of zijn ze zo individualistisch geworden dat ze niet akkoord zijn met de terugkeer van mensen, die in India gevaar lopen omwille van de situatie aldaar als gevolg van Covid-19? Foei, heel erg: is er dan geen greintje solidariteit meer?”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid

Wettelijke procedure

Palwinder (Pritty) Kaur meldde in haar facebookbericht dat mensen met de Belgische nationaliteit die in India zaten momenteel nog wel via Air France en KLM naar België konden reizen. Ze baseerde zich voor deze uitspraak op een correspondentie die ze had met de Belgische Ambassade in New Delhi.

Kaur verspreidde dus wettelijke informatie van de Belgische ambassade zelf.
Gezien de precaire toestand in India ivm COVID maar ook ivm veiligheid van reizigers door de chaos die het Coronavirus daar heeft veroorzaakt, is de Belgische ambassade hard aan het werk om gestrande Belgen te helpen om weer thuis te geraken.

Ludwig Vandenhove en Pritty Kaur hopen dat door deze verduidelijking de haatreacties stoppen.

Wie meer wil weten over de reisadviezen van de Belgische overheid inzake Corona of situaties kan deze vinden op de website van dienst Buitenlandse Zaken.

Instagram