Oppositie eist politieke repercussies

Nu de details van het rapport van Audit Vlaanderen breed bekend zijn, eist de Truiense oppositie politieke repercussies.

In het rapport van Audit Vlaanderen wordt beschreven hoe de Truiense financieel directeur Luc Vandijck en zijn plaatsvervanger geld overmaakte uit de stadskas aan oud-burgemeester Jef Cleeren. Het ging om een voorschot op dienst pensioen.
Het onderzoek wijst geen politieke verantwoordelijke aan voor de situatie. En dat is duidelijk niet naar de zin van de Truiense oppositie.

Politieke verantwoordelijken

De Truiense oppositie gelooft amper dat de financieel directeur alleen handelde. Zij eisen nu dat de Truiense meerderheid bewijst dat zij niks te maken hadden met de feiten.

Specifiek kijkt de oppositie naar oud-burgemeester Veerle Heeren, huidig burgemeester Ingrid Kempeneers en voormalig schepen van financiën Jo François.
François was in 2017 dan wel geen lid van de meerderheid maar was in deze legislatuur wel schepen van financiën. Ingrid Kempeneers was ten tijden van de eerste lening schepen van financiën. Beiden zeggen niks te weten over de situatie. Schepenen van financiën krijgen immers nooit individuele transacties te zien, ze krijgen alleen algemene tabellen te zien. Bovendien werden de transacties voor de lening doorgevoerd met andere vermeldingen en stond er voor de tweede overeenkomst niks op papier.

Dit alles is voor de oppositie echter onvoldoende. Binnenkamers horen we dat de verantwoordelijke schepenen en ook de burgemeester eindverantwoordelijken zijn. Voor sommige leden van de oppositie is de situatie van de meerderheid sowieso onhoudbaar en moet er iemand opstappen.

Begroting redden

Andere stemmen zijn dan weer milder. Zo meldde een insider ons:

Het is duidelijk dat sinds het aantreden van de Günther Dauw als nieuwe schepen van financiën er meer open en eerlijk wordt gecommuniceerd over de staat van de begroting en de stappen die hij wil nemen om de toestand van de stadskas te verbeteren.”

Insider Truiense politiek

Bij zijn aftreden haalde oud-schepen Jo François stevig uit naar de andere meerderheidspartijen, zij het op een verdoken manier. François en zijn opvolger Dauw spraken bijvoorbeeld over onnodige communicatiekosten en ad hoc projecten die volgens hen meer dienen voor individuele publiciteit. Het afvoeren van het gratis parkeren op zaterdag lijkt het eerste duidelijke voorbeeld van deze uitspraak. Van insiders horen we dat N-VA Sint-Truiden al heel de legislatuur probeert om meer controle te krijgen over de Truiense begroting. Zo blijkt uit de subsidies die de partij binnenhaalde voor projecten zoals het erfgoeddepot, de herinrichting van ‘t Speelhof en de taks rond de eroshuizen die ze verschillende keren probeerden in te voeren. Dat de N-VA in één adem wordt genoemd met een lening terwijl zij in 2017 niet eens deel uitmaakten van het bestuur, zorgt niet bepaald voor vrolijkheid. Zeker gezien bepaalde namen van uit andere meerderheidspartijen die wel meeregeerden in 2017 niet worden genoemd.

Het Truiense stadsbestuur laat zich ondertussen bijstaan voor juridisch advies om verdere stappen te ondernemen ivm de leningen.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!