Orde van de Commeduur droomt over Carnaval en zet bloemetjes buiten met inzending Carnavalissima

Partners

Op maandag 11 november werd het 55ste carnavalsseizoen van Sint-Truiden feestelijk geopend onder leiding van de Orde van de Commeduur, de organisatie die instaat voor het carnavalswezen in Sint-Truiden. In een toespraak van opper Ronny Koppen benadrukte de organisatie niet alleen het belang en de rijke traditie van het carnaval in Sint-Truiden, maar ook de uitdagingen waar de organisatie voor staat, zoals de stockage van hun praalwagens. Deze komt in gevaar doordat de overeenkomst tussen Stad Sint-Truiden en Droneport is afgelopen.

Al jaar en dag stockeren de 12 Truiense carnavalsverenigingen hun praalwagens in een loods op de site van Droneport. De wagens zijn immers omvangrijk en ook het klaarmaken van de wagens voor de stoeten vergt ruimte. De loods op het oude militaire domein van Brustem was een ideale en betaalbare oplossing voor de verenigingen. Nu blijven ze echter in onzekerheid achter nadat de samenwerking tussen Stad Sint-Truiden en Droneport, de eigenaar van de loodsen, is stopgezet.

Verenigingen niet in de koude

Begin augustus liet Droneport weten dat ze Hangar 55 en 66 niet langer ter beschikking zouden stellen voor evenementen. Volgens Ward Decaluwé, CEO van Droneport, zijn de loodsen immers niet meer veilig. Bovendien wil hij zich met zijn team richten op de kerntaak van Droneport.

Wij hebben inderdaad beslist dat we niet langer zullen aanbieden om evenementen te organiseren op deze site. Zeker geen evenementen die enkele dagen duren. Wij als Droneport verkeren niet in de logistieke mogelijkheid om dit te organiseren. Uiteraard willen wij verenigingen niet in de koude laten staan. Daarom kijken we mee naar alternatieven zoals Hangar 27, die wel volledig in orde is inzake sanitair etc.

Ward Decaluwé, CEO van Droneport

Evenementen zoals BOMPAD vonden hun weg naar Hangar 27, maar tot op heden is het onduidelijk wat er met de 12 carnavalsverenigingen moet gebeuren die hun praalwagens hebben gestockeerd op de site van Droneport.
Decaluwé zegt echter dat er geen enkele vereniging in de koude zal worden gezet. Droneport wacht, volgens hem, op een overleg met Stad Sint-Truiden om samen te zoeken naar oplossingen.

Dromen voor het Truiense Carnaval

Opper Ronny Koppen van de Orde van de Commeduur riep tijdens de opening van het carnavalseizoen op 11 november alvast op om naar een duurzame oplossing te zoeken die niet alleen betaalbaar is voor de verenigingen maar ook voldoende comfort biedt zodat de carnavalisten kunnen werken aan hun wagens. 

“De carnavalsverenigingen hebben behoefte aan een permanente oplossing die niet alleen voorziet in voldoende ruimte, maar ook investeert in noodzakelijke voorzieningen zoals water, sanitair en elektriciteit. Als groep hebben wij één doel: Plezier naar de mensen brengen. En dat doen we met onze Verloare Moondagstoet en onze verschillende evenementen naar aanloop van de stoet.”

Ronny Koppen, Opper Raad van 11

Naast een loods heeft de Orde, ook wel Raad van 11 genoemd, ook andere dromen voor het carnaval in Sint-Truiden. Zo willen ze een eigen lokaal/gebouw waar ze de rijke geschiedenis van het Truiense carnaval in kunnen onderbrengen. Denk maar aan de verschillende kostuums en medailles van de prinsen en een heel archief aan fotomateriaal.

De afgelopen jaren hebben we onze archieven al enkele keren geopend om aan mensen te tonen, en dat werd steeds met veel enthousiasme onthaald! Een permanente locatie om dit materiaal in op te slaan en tentoon te stellen, is zeker een droom van ons.

Giani Creten, vice-opper

Naast een wagenloods en eigen lokaal vraagt de Orde ook aandacht voor het bestaande monument van de Elf Latsjanen. Deze werd bij de heraanleg van de Groenmarkt verplaatst en is al enkele keren beschadigd geraakt. Onder andere door tijdens het leveringen aan handel en horeca. De Groenmarkt wordt op zulke momenten immers gebruikt als standplaats voor vrachtwagens. Iets waar Stad Sint-Truiden op termijn een oplossing voor wil vinden.
Ook wil de Orde graag een volwaardige kindercarnavalstoet. Deze heeft in Sint-Truiden de afgelopen 20 jaar verschillende vormen gekend: eerst op zaterdag voor jeugdverenigingen en kinderen, later op vrijdag in samenwerking met de Sint-Truidense basisscholen. Dat laatste was jarenlang een groot succes, met bijna 3.000 deelnemende kinderen, maar het bracht ook hoge kosten met zich mee. De Raad van Elf zorgde voor georganiseerd busvervoer van en naar de scholen, schminkkoffers, muziek en animatie voor, tijdens en na de stoet, een snoepzakje, Rode Kruis-ondersteuning, enzovoort. Alles moest bovendien plaatsvinden tussen 12.00 en 15.30 uur vanwege de schooluren. Dit is volgens de Orde echter niet meer (financieel) haalbaar en ze dromen dan ook van een stoet zoals in Maasmechelen.

Het voorbeeld van de kindercarnavalstoet in Maasmechelen spreekt ons aan. Daar vormen de lokale (carnavals-)verenigingen en basisscholen samen de stoet, op een zaterdag en met een beperkt budget; de scholen dragen daar de meeste kosten. We merken wel dat de scholen in de week van carnaval steeds vaker zelf initiatieven nemen, zoals een bal of een kleine optocht door het dorp. Op de vrijdag van carnaval bezoeken we ongeveer acht scholen om ze te verrassen met een bezoekje van de Raad van Elf en de Prinsen Carnaval. Daarnaast zijn er nog meer scholen die activiteiten organiseren rond carnaval, wat we uiteraard enorm waarderen. Toch blijft onze voorkeur uitgaan naar een volwaardige kindercarnavalstoet, waarbij alle kinderen samenkomen om samen carnaval te vieren.

Giani Creten, vice-opper

Bekijken wat budgettair mogelijk is

Toekomstig burgemeester Ludwig Vandenhove liet eerder al weten dat hij bezig is met zijn informatieronde en in gesprek zal gaan met een delegatie van Droneport. Aankomend schepen van carnaval, Mieke Claes (N-VA), benadrukt dan weer dat het nieuwe bestuur eerst zal moeten kijken naar wat financieel mogelijk is om de dromen van de Orde van de Commeduur waar te maken:

De Truiense carnavalscultuur heeft een belangrijke waarde, en die dragen we verder uit,” vertelt Claes. “We luisteren zoals steeds naar de vragen en bezorgdheden die er zijn. Maar het spreekt voor zich dat we met de nieuwe bestuursploeg ook moeten bekijken op welke financieel verantwoorde manier we ondersteuning kunnen bieden.

Mieke Claes toekomstig schepen Carnaval

Bloemetjes buiten zetten

Zoals elk carnavalsseizoen heeft de orde van de Commeduur ook dit jaar een eigen liedje waarmee ze deelnemen aan Carnavalissima, de carnavaleske liedjeswedstrijd. Je kan nog tot 29 november 11 uur stemmen op je favoriete nummer.

Stem snel op liedje nummer 10 via het bericht hieronder.

Lees ook

Analyse: Is de toon gezet voor de komende 6 jaar? 19...

De installatievergadering van de Truiense gemeenteraad is uitgesteld tot na 19 december vanwege een bezwaar van CD&V Sint-Truiden bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen. CD&V...
verkeersremmer - duras- sint truiden

Gevaarlijke verkeersremmer in Duras. Stad belooft signalisatie

Vorige week werd de Duraslaan weer geopend maar toch waren alle problemen op de weg nog niet van de baan. Verschillende bestuurders meldden een...

Verschuiving binnen Vlaams Belang Sint-Truiden: Geert Govaerts stroomt in als gemeenteraadslid

Kathleen Vanelderen, die in de Truiense gemeenteraad zou zetelen voor Vlaams Belang, wordt vervangen door Geert Govaerts. Vanelderen neemt afstand wegens onvoorziene persoonlijke omstandigheden.

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief