Overlegcomité beslist: Grote evenementen verboden, scholen open

Het Overlegcomité kwam vandaag bijeen om nieuwe maatregels te beslissen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Opvallend is dat ondanks de oproepen van scholen deze toch open blijven.

De verwachtte sluiting van de scholen zat er niet in vandaag bij het overlegcomité. Dit tot groot ongenoegen van het onderwijsveld.
Yves Vannijlen, secretaris voor ACOD Onderwijs Limburg sprak op 1 december 2021 nog met TVL. De onderwijsvakbond eiste toen al een algemene invoering van afstandsonderwijs. Vannijlen meende dat de Vlaamse Overheid zijn verantwoordelijkheid ontliep door scholen open te houden.

“Leerkrachten zijn geen kanonnenvlees,” zei Vannijlen. Hij doelt op de grote uitval die momenteel aan de gang is bij het onderwijzend personeel.

Geen sluiting wel een lange kerstvakantie

Het sluiten van de scholen was het hete hangijzer van het Overlegcomité maar werd toch niet ingevoerd. Wel werd beslist om in het kleuter- en lageronderwijs de kerstvakantie met één week te verlengen. Deze zal op 20 december beginnen.
Ook worden de regels verstrengd. Zo moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen en moet een hele klas in quarantaine van zodra er twee kinderen positief worden getest op het virus. Daarvoor moest het pas vanaf 3 besmette kinderen.
Ouders worden ook aangeraden regelmatig een sneltest te doen op hun kind.

Secundair

Het secundair onderwijs moet overstappen op een soort hybride vorm van lessen. 50% van de lessen mag fysiek doorgaan, de rest moet via afstandsonderwijs.
De examens gaan gewoon door en moeten fysiek worden afgelegd. De lange kerstvakantie geldt in het secundair onderwijs dus niet.

Evenementen

  • Ook evenementen werden bij dit overleg met een vergrootglas bekeken. Dit had onder andere te maken met de publieke verontwaardiging over het feit dat komend weekend in het Antwerpse Sportpaleis verschillende grote evenementen zouden doorgaan.
  • Grote evenementen zoals congressen en culturele voorstellingen met meer dan 200 bezoekers binnen zijn vanaf maandag verboden.
    Alle activiteiten met een groot aantal bezoekers (3000-4000) zijn vanaf dit weekend verboden.
  • Kleine evenementen met minder dan 200 bezoekers mogen wel nog doorgaan maar alleen als ze hun mondmasker dragen en ten alle tijden zitten. Ook moet het Covid Safe Ticket gebruikt worden. Een voorbeeld zijn toneelvoorstellingen. Voor de rest is er vanaf maandag ook een verbod op kleine privé evenementen. Je mag dus geen zaal afhuren om een verjaardag te vieren. Huwelijken en uitvaarten zijn wel toegestaan.
  • Buitenactiviteiten mogen wel nog doorgaan maar ze moeten de veiligheidsregels betreft crowd control, mondmaskerplicht en gebruik CST streng opvolgen.
  • De Overheid legt mensen geen contactbubbels op en legt ook geen beperkingen op op wat je in je eigen woonst mag doen.

Opvallend is dat er nog niks is gezegd over sportwedstrijden die buiten worden georganiseerd. De regering zal eerst in overleg gaan met oa de Pro League. Fitnesscentra mogen openblijven.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!