Overlegcomité zit samen. Openingen terrassen zo goed als zeker en buitenbubbel breidt uit

Het Overlegcomité zit al sinds deze morgen samen om de huidige coronasituatie van ons land te bespreken. Zoals altijd konden we in de dagen voor het overleg al de belangrijkste discussiepunten achterhalen.

Het punt van dit Overlegcomité: de heropening van de horeca. Deze was met veel furore aangekondigd en gepland voor 1 mei. Door het stijgend aantal besmettingen en de invoer van de paaspauze voelden mensen in de sector en ver daarbuiten al dat deze versoepeling in gedrang zou komen. Het was uiteindelijk coronacommissaris Pedro Facon die de discussie op gang trok door in de media te verklaren dat experten het niet veilig vonden om een vacature te openen op 1 mei. Reacties uit de politiek en middenveld volgden.
Maar wat wordt vandaag beslist/ besproken?

Terrassen open

De horeca zal zijn terrassen waarschijnlijk mogen openen. In welke hoedanigheid dat zal zijn is nog niet duidelijk. Wel weten we dat verschillende lokale burgemeesters al achterpoortjes zijn aan het zoeken moest het openen van de terrassen het toch net niet halen.
Ook Vlaams Minister President Jan Jambon benadrukte vandaag dat de terrassen op 1 mei moesten openen van hem. Maar hij kon niet garanderen dat de rest van het Overlegcomité er ook nog zo over dacht.
Horeca Vlaanderen had al een plan klaar en meldde dat de regel van je eigen bubbel + 1 ging worden aangehouden. Zij eisen wel dat indien de horeca niet volledig mag openen de steunmaatregelen zouden blijven. Immers een kleine zaak met een beperkt terras is niet rendabel als ze alleen mensen op het kleine terras kunnen plaatsen.

Buitenbubbel wordt uitgebreid

De buitenbubbel gaat van 4 naar 10 personen. Dat is net pas uitgelekt. De maatregel zou ingaan vanaf 26 april. Deze maatregel was in voegen maar werd door het stijgend aantal besmettingen weer teruggeschroefd.

Winkels en contactberoepen weer open op 26 april

De winkels en de contactberoepen zouden weer de deuren onder normale toch veilige omstandigheden mogen openen op 26 april. Dit was al vooropgesteld toen de paaspauze werd ingevoerd.

Scholen weer open

De scholen zouden zoals gepland na de paaspauze weer ‘normaal’ openen mits nog een deel via afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad. Minister Ben Weyts zou dit al hebben afgesproken met de Vlaamse Onderwijspartners.

Testevenementen ook in ons land

In Nederland zijn al testevents geweest om te bekijken hoe op een coronaproof manier gefeest kan worden. Ipv de resultaten van Nederland te volgen wil de Overheid zelf testevents organiseren. Dit zou vanaf 26 april gebeuren en moet ook dienen om jongeren wat perspectief te geven.

Einde van de avondklok?

Het einde van de avondklok zou in zicht zijn maar niet alle deelregeringen zijn het daarover eens. In Brussel zouden ze deze namelijk nog wat willen aanhouden omdat het een nuttig instrument is om de openbare orde en rust in de hoofdstad te handhaven.
In plaats van de avondklok zou er een algemeen sluitingsuur voor de horeca worden afgesproken.