Overnachten in de Haspengouwse velden kan nu ook in een Slow Cabin

Partners

Eén worden met de Haspengouwse natuur te midden van de fruitplantages of landbouwvelden kan voortaan in een ‘Slow Cabin’. Een primeur voor Vlaanderen in Haspengouw, want het is de eerste Slow Cabin binnen het project van landbouwverbreding.

Vanaf nu kan je de Haspengouwse velden ook ontdekken via Glamping door te overnachten in een Slow Cabin. Het project is uniek daar de cabin binnen het project van landbouwverbreding zit. De cabins zijn uniek daar ze gebruik maken van de natuurlijke hulpbronnen en zijn daarmee ‘low impact’ voor de natuur.
Het is een unieke belevenis waarbij mensen kunnen onthaasten.

“Dit concept is een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten, hotels en b&b’s in onze prachtige streek. Daarnaast zit het concept ook echt in de lift, mensen zijn naast de rush van onze maatschappij opzoek naar echte stilte. We zijn daarom fier dat we als eerste stad in Vlaanderen de Slow Cabin binnen het concept van landbouwverbreding kunnen aanbieden. Naast de vier slow cabins in Haspengouw, zijn er ook nog een twintigtal cabins verspreid over de Vlaamse Ardennen, de Noorderkempen en de Groene Gordel.”

Hilde Vautmans, schepen Citymarketing, Landbouw & Fruitteelt

Platelandstoerisme met respect voor landbouwer en natuur

De Slow Cabins zijn niet alleen een leuke troef voor het toerisme maar ook voor landbouwers. De cabins worden namelijk geplaatst op stukken landbouwgrond die niet worden of kunnen gebruikt worden. Op deze manier heeft de boer een extra bron van inkomsten uit zijn grond. De mobiele cabins worden voor een tijdelijke periode van zo’n vijf jaar geplaatst en de landbouwer ontvangt hiervoor zo’n 250 tot 300 euro per maand.

De cabins zijn zelfvoorzienend. Dit betekent dat zij autonoom kunnen functioneren zonder aansluiting op netwerkvoorzieningen zoals water, elektriciteit en sanitair. Ideaal voor de boeren die hun grond ter beschikking stellen aan het project. Zij moeten namelijk geen extra aansluitingen voorzien. Het project is daarnaast ook ideaal voor de natuur.

“De Slow Cabins zijn volledig zelfvoorzienend ingericht. Qua impact op de omgeving is de plaatsing van een Slow Cabin minimaal want ze functioneren autonoom zonder netwerkaansluitingen voor water, elektriciteit of sanitaire aangelegenheden. Daarnaast worden er ook heggen aangeplant voor een bijkomende opname van stikstof, op die manier wordt de ecologische voetafdruk minimaal. Na die periode van vijf jaar trekt Slow Cabins weg volgens het Leave no trace-principe, waar er dus enkel ongerepte en meer biodiverse natuur achterblijft.”

Nins Kvikvinia, schepen van Leefmilieu

Korte keten

Toerisme op en rond boerderijen en landbouwgebied, is niet nieuw. In Nederland bijvoorbeeld kan je verblijven in tinyhomes of cabins op boerderijen. Je koopt dan je ontbijt in de winkel van de boerderij. Net zoals het concept van de Slow Cabins is het een manier voor de boer om extra inkomsten te halen uit zijn landbouwgrond.
De bezoekers van de Slow Cabins in Sint-Truiden zullen zeker ook kunnen kennismaken met de lokale producten.

Meer info

Geïnteresseerden kunnen een Cabin boeken vanaf €195 per nacht (all-in formule, Time For Two Cabin). Voor dit bedrag krijg je een Cabin met alles erop en eraan ter beschikking, op een toplocatie in de Haspengouwse natuur. Op dit moment is de vergunning afgeleverd voor vier slow cabins met een oppervlakte van 24,3 m² per cabin. Bezoek de website www.slowcabins.be voor meer info.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief