Paarden op de Haspengouw Markt? Uitspraak Vautmans zet kwaad bloed bij PVDA Sint-Truiden

Partners

Wie vandaag de Haspengouw Markt bezocht kwam waarschijnlijk ook her en der een paard tegen. PVDA Sint-Truiden voerde er een actie voor een permanente verlaging van de btw op gas en elektriciteit. De partij kwam op straat na een communicatie van schepen Hilde Vautmans waarin ze meldde dat het btw-tarief op paarden in Europa verlaagd kan worden

Hilde Vautmans die ook actief is als Europees Parlementslid, kwam deze week in een sociale media storm terecht nadat ze haar blijdschap had geuit over een verlaging van het btw-tarief op paarden op Europees niveau. Ze schreef in haar sociale media post dat ze hoopte dat ook België deze verlaging zou invoeren.

Sector van 800.000 jobs in Europa

Hilde Vautmans doet al jaren aan paardensport en is voorzitter van de MEP Horse Group. De organisatie bestaat uit Europese Parlementsleden die de paardensector en zijn belangen meer op de politieke agenda wilt zetten. Vautmans stelt dat de paardensector in Europa een heel belangrijke sector is. Volgens haar is deze goed voor 800.000 jobs in Europa en brengt de sector zo’n 100 miljard euro per jaar binnen. (bron) Een permanente verlaging van het btw-tarief voor paarden van 21% naar 6% is dan ook een belangrijke gebeurtenis voor de sector.

En de energiefactuur dan?

De sociale media post werd niet goed onthaald. Het bericht kwam dan ook net op een moment dat in het federaal parlement de btw-verlaging op fietsen (van 21% naar 6%) werd afgeketst. Ook is er nog veel ongenoegen in de publieke opinie en bij oppositiepartijen over de energiedeal van de federale regering. Verschillende partijen, waaronder PVDA, pleiten immers voor een permanente verlaging van de btw op gas en elektriciteit van 21% naar 6%. Ondanks de torenhoge energiefacturen koos de regering voor een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en een eenmalige toelage voor gas.
Vautmans reageerde op Radio 2 dat ze de reacties van mensen begrijpt. Ze wil zeker dat Europa nu prioriteit geeft aan de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne en de gezinnen helpt met hun steeds toenemende facturen. Toch pleit het Europarlementslid voor een open cultuur waar ook debatten zoals deze over de paardensector mogelijk moeten zijn. Beluister haar reactie via deze link.

‘Wereldvreemd,’ zegt PVDA Sint-Truiden

Lizzy Vandenrijt, voorzitter van de Truiense PVDA, is niet te spreken over de communicatie. Zij kwam vandaag samen met haar partijgenoten op de Haspengouw Markt om via een ludieke actie aandacht te vragen voor de stijgende energiefactuur.
Verkleed als paard vroegen ze aan de Truienaar of ze liever een btw-verlaging op paarden of op energie hadden.

“Hilde Vautmans en de liberalen besturen een stad waar maar liefst één kind op vijf in armoede opgroeit. Toch lijken zij niet voldoende te beseffen hoe hard de hoge gas- en elektriciteitsprijzen erin hakken. Zij spreekt van het economisch belang van de paardensector, maar onze werkende gezinnen hebben toch ook economisch belang? Energie is bovendien een basisproduct. Dat de liberalen na de zomer terug 21% op gas willen heffen is niet te verantwoorden. Het is net deze prijs die zo hard steeg.”

Lizzy Vandenrijt, voorzitter PVDA Sint-Truiden

Tijdens de actie vroeg PVDA ook aan voorbijgangers om hun petitie te tekenen voor een permanente verlaging op de BTW op energie. De partij haalde al meer dan 300.000 handtekeningen op. Ook de accijnzen op brandstof moeten omlaag. Brandstof mag maximum 1,40 euro per liter kosten volgens de partij. Om dit te financieren wil PVDA de winsten van de grote energie- en oliemultinationals afromen.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief