Pand onbewoonbaar verklaard door na melding huisjesmelkerij

Het Truiense stadsbestuur heeft een pand aan de Clockemstraat na melding van huisjesmelkerij. Bewoners leefden in erbarmelijke omstandigheden. Het dossier werd overgemaakt aan het Parket van Limburg.

Het Truiense stadsbestuur heeft een pand aan de Clockemstraat onbewoonbaar laten verklaren na verschillende klachten van huisjesmelkerij. Inwoners moesten tot 200 euro per maand betalen om een matras te huren in de woonst en werden gedwongen om een beperkt sanitair met een grote hoeveelheid bewoners te delen.
Het pand, bekend doordat er jarenlang een gekend take-away restaurant in was ondergebracht, werd gekocht door iemand van buiten onze stad. Al snel kreeg het Truiense OCMW klachten binnen over smerige omstandigheden en afzetterij.
Na controles door Stad Sint-Truiden, het OCMW en de Wooninspectie werd het pand onbewoonbaar verklaard. Het dossier werd overgemaakt aan het Parket van Limburg en de bewoners worden ondersteunt door het Truiense OCMW.
Op de vraag of het stadsbestuur leegstandstaks kan voorleggen aan de eigenaar van het pand zei burgemeester Kempeneers het volgende:

“In onze stad hebben we inderdaad regels om taksen te heffen op leegstaande woningen. Voor handelspanden hebben we dit nog niet. Maar om leegstandstaks te heffen bestaan ook op Vlaams niveau regels die eerst moeten nageleefd worden. Een eigenaar kan bijvoorbeeld zo’n taks ontwijken door bewijzen voor te leggen dat hij of zij de intentie heeft om zijn pand te verbouwen/renoveren. Ook kan je niet vandaag op morgen een leegstandstaks heffen. Hier moet enige tijd overgaan.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Het is overigens niet de eerste keer dat in onze stad een geval van huisjesmelkerij wordt vastgesteld. Verschillende jaren geleden deed zich ook een situatie voor in de Truiense Fabriekstraat.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!