Parking Sportpark Haspengouw wordt betalend

De parking aan het Lago Bloesembad zal betalend worden. Dat maakte de Truiense meerderheid gisteren bekend op de gemeenteraad. Het retributiereglement hierrond zit echter in een testfase en zal na 6 maanden geëvalueerd worden.

Bij de eerste plannen die uitgewerkt waren rond de aanleg van het nieuwe zwembad en sportpark, waren de parkeerplaatsen thans nog gratis. De parking aan het zwembad van Sint-Pieter was sowieso een gratis parking en het toenmalige bestuur wou dit graag zo houden bij het nieuwe zwembad. Volgens het huidige bestuur zijn er echter problemen opgedoken waardoor betalend parkeren genoodzaakt is.

Langparkeerders

Momenteel worden de parkeerplaatsen aan Sportpark Haspengouw ingenomen door langparkeerders. Mensen die in Sint-Truiden werken en een gratis/betaalbare parkeerplaats zoeken kort bij hun werk laten hun wagen vaak een hele dag staan op de parking. Hierdoor raakt de parking snel vol en wordt de extra parkeerruimte vaak gebruikt. Deze extra ruimte is een polyvalente zone dat kan dienen als sportterrein (basketplein) maar ook als parking. De langparkeerders zorgen er voor dat jongeren het plein niet kunnen gebruiken.
Bovendien zorgen de langparkeerders ervoor dat sporters niet steeds een plek hebben op het terrein.

Tarief van één euro

Door de parking betalend te maken hoopt het stadsbestuur dat er weer plaatsen gaan vrijkomen voor de sporters, verenigingen en sportclubs. Het eerste uur parkeren op het terrein blijft gratis. Daarna zal je per uur 1 euro betalen met dan een maximumtarief van 22 euro.
Het AGB Trupark, dat de parkingfaciliteiten van onze stad beheert, zal ook een communicatiecampagne starten om mensen bewuster te maken van de parking aan de Clockempoort. De tarieven van deze parkeergelegenheid zal aangepast worden aan de tarieven van het sportpark.

Oppositiepartij Vooruit meent, via monde van gemeenteraadslid Johnny Vangrieken, dat deze maatregel zijn doel zal missen. Volgens Vangrieken zal de maatregel alleen maar toeristen aantrekken waardoor voor de sporters er geen plaats meer gaat zijn op de parking. Verder hekelt hij het feit dat het stadsbestuur met verschillende kleine maatregelen komt ipv een eenduidig parkeerbeleid uit te rollen.

Alternatief

Carl Nijssens, die mee aan de wieg stond van de ontwikkeling van Sportpark Haspengouw, snapt de redenering van het stadsbestuur. Maar stelt zich toch vragen bij de tijdsregeling van de tarieven.

“En wat betreft het betalend parkeren op het Sportpark vanaf het tweede uur is dat wel erg snel. Dat mag voor mijn part een uur langer gratis zijn. Stel dat een gezin een uur gaat zwemmen en dan door het omkleden of omdat ze nog iets willen gaan eten in het Bloesembad, buiten dat uur valt?”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid en voormalig schepen van sport
Toen Nijssens het project van het sportpark opstartte was er parkeerplaats voorzien voor 220 sporters. Het kan volgens hem niet de bedoeling zijn dat de sporter (voor wie de parking dient) extra moet betalen.

Nijssens stelde meteen een alternatief voor. Hij vraagt aan het stadsbestuur om samen met Lago te kijken of er geen tariefvermindering op de parking kan komen voor mensen die hun zwemticket kunnen voorleggen.
Op die manier treft de betaalmaatregel niet de mensen die legitiem naar het sportpark komen om te sporten.
De meerderheid nam het voorstel van hun gemeenteraadslid mee voor bij de evaluatie van het parkeerbeleid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!