Pasfoto’s op het stadhuis? Foto Robyns hoopt op dialoog

Pasfoto’s bij de lokale fotograaf? Binnenkort is het misschien verleden tijd. De overheid wil namelijk dat pasfoto’s binnenkort op de gemeentehuizen zelf wordt genomen. Een streep door de rekening van veel lokale fotografie zaken.

Nieuwe pasfoto nodig voor je identiteitskaart? Menig Truienaar trekt daarvoor al jaar en dag naar Foto Robyns, de fotografie en media zaak in de Stapelstraat. Binnenkort is het misschien wel gedaan met deze traditie. De overheid wil namelijk dat pasfoto’s binnenkort op de gemeentehuizen worden gemaakt. Op deze manier hopen ze identiteitsfraude tegen te gaan. Deze zou vaak plaatsvinden wanneer burgers zelf thuis foto’s afprinten en deze meenemen naar het gemeentehuis. Ze gebruiken dan lookalikes of bewerken foto’s. Door mensen in bijvoorbeeld fotocabines in het gemeentehuis een foto te laten maken in het gemeentehuis kan dit niet.

Volgens HBVL zal de regel niet alleen gelden voor internationale paspoorten. De krant kreeg de omzendbrief voor de gemeenten onder ogen en zegt dat op termijn de gemeente zelf zal mogen voorzien in foto’s voor allerlei documenten zoals identiteitskaarten, rijbewijzen etc. Over het algemeen bieden gemeenten waar je al een pasfoto kunt laten maken, deze dienst ook niet gratis aan.

Een streep door de rekening

Volgens Frank Deltour van fotozaak Robyns, straft de overheid de verkeerde persoon met deze beslissing. Fotografen weten namelijk perfect aan welke vereisten een foto voor een paspoort moet voldoen.
Bij sommige fotografen zijn pasfoto’s goed voor zo’n 25% van de omzet, zegt Deltour. Bij Foto Robyns wordt het aanbieden van pasfoto’s vooral gebruikt als een extra manier om klanten de winkel te laten ontdekken.

Stad Sint-Truiden heeft al ingetekend op het project. Foto Robyns hoopt dat er ruimte komt voor een constructieve dialoog.

Bekijk hieronder de reportage van TVL.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!