Periode Truiense Nostalgie afgesloten met Nieuwjaarsborrel stad Sint-Truiden

De kerstperiode is met de intrede van de solden officieel ten einde. Ook de Truiense Nostalgie kwam afgelopen zondag officieel ten einde. Maar niet voordat de nieuwjaarsborrel van Stad Sint-Truiden nog volk lokte voor een laatste feestje.

Op zondag 8 januari hield Stad Sint-Truiden zijn jaarlijkse nieuwjaarsborrel op de Groenmarkt te midden van de kerstsfeer van de Truiense Nostalgie. Het was een gezellige drukte met ook aan de straatkant van de Groenmarkt tenten waar bezoekers een gratis drankje en hapje konden krijgen.
Rond 19u nam het team van Shop & the City de feestelijkheden over met een optreden van Funky D.

Het Truiense schepencollege sprak de aanwezigen toe.

Truiense Nostalgie

Over het concept van de Truiense Nostalgie is al veel verschenen. Voor de eindejaarsperiode schreef burgemeester Ingrid Kempeneers dat ze volgend jaar liever een grotere kerstmarkt ziet met meer hutjes die ook rond de Grote Markt staan. In een reactie aan onze redactie meldde de nieuwe burgemeester dat ze op facebook gewoon haar mening wou delen. Deze was niet doorgesproken met de verantwoordelijke schepen.
Kempeneers speelt met de comment (die al snel honderden likes kreeg) in op kritiek die er kwam op het concept van de Truiense Nostalgie. Veel Truienaren vonden het geheel te klein. Op de Groenmarkt kon je naast de schaatsbaan en de Elfenboom enkele huisjes vinden waar je iets lekkers kon kopen. Tijdens de shopdagen werd er gezorgd voor extra beleving met straatanimatie o.a. vuurspuwers en koorzangers brachten sfeer. Ook werden verschillende avonden gevuld met muziek. Deze brachten steeds tussen de 100 en de 200 mensen naar de Groenmarkt. De opvolger van de Après-Ski, Let’s Celebrate, trok zo’n 2500 bezoekers naar de Groenmarkt.
De Grote Markt werd versiert met een kerstboom en een leuke lichtgevende kerstbal. De parkeermogelijkheden werden behouden. Gemeenteraadslid Peter Deltour lichtte bovendien via sociale media toe dat kerststalletjes met allerlei kerstdecoratie gemeden werden op de Grote Markt zodat bezoekers werden aangemoedigd om bij de lokale handelaren te shoppen.

Ook de nieuwjaarsborrel van de stad was succesvol. Maar opnieuw stelden mensen zich vragen over de capaciteit van de locatie. Uit de voorgaande evenementen en dit gebeuren bleek immers dat mensen liever rond de Elfenboom staat. Bij de Let’s Celebrate werd het probleem opgelost door de schaatsbaan om te toveren tot dansvloer. Mensen durfden zich echter niet goed op de unieke dansvloer te begeven.

Tijd voor evaluatie

De Truiense Nostalgie bracht veel sfeer in onze stad tijdens de feestdagen. Het concept van de Elfenkerstboom was uniek en bracht mogelijkheden rond evenementen die op een traditionele kerstmarkt moeilijk zijn. Denk maar aan de muziekavonden.
De Groenmarkt is bovendien een ideale plaats om de ecologische schaatsbaan te zetten gezien de fonteinen in de winterperiode uit staan en het plein geen parkeermogelijkheden biedt. De discussie van een toekomstige versie zal dus eerder bestaan uit de vraag hoe Sint-Truiden de kerstsfeer van de Groenmarkt over de hele Grote Markt zal kunnen uitbreiden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!