PFOS in Sint-Truiden: PVDA laat bloedstalen nemen

In november bracht HBVL nog het nieuws dat het Truiense bedrijf Tenneco al jaren PFOS was aan het lozen. PVDA Sint-Truiden laat nu een eigen onderzoek doen naar de gezondheid van de buurtbewoners van Terbiest die vlak tussen de Melsterbeek en Tenneco wonen.

Volgens de reportage van TVL merken de buurtbewoners van Terbiest al een paar jaar dat de gezondheid van de wijk niet goed zit. Er zou vaak kanker onder de bewoners voorkomen. Of dit een gevolg is van de aanwezigheid van Tenneco en de PFOS vervuiling is niet duidelijk. Daarom laat PVDA Sint-Truiden een onderzoek uitvoeren door de Nederlandse arts Jacob De Boer ism Geneeskunde voor het Volk.

In HBVL bevestigen buurtbewoners dat zij vorig jaar op een infovergadering waren uitgenodigd door Tenneco. Ook zijn er al enkele jaren meetputten in de woonwijk door een chroomvervuiling in de jaren 90. Volgens voorzitter PVDA Sint-Truiden Lizzy Vandenrijt is het echter opvallend dat Tenneco de laatste jaren geen informatie meer over de meetresultaten heeft gedeeld.
PVDA wil daarom het zekere voor het onzekere nemen en mensen uit de buurt Terbiest laten testen. Tenneco schaden willen ze zeker niet. Het bedrijf is een van de grootste werkgevers van Sint-Truiden en biedt zeker voor kortgeschoolde mensen opties. De linkse partij wijst dan ook eerder met de vinger naar het Truiense stadsbestuur. Volgens de arbeiderspartij heeft het bestuur veel te lang de uitstoot van Tenneco door de vingers gezien.

OVAM en VMM Mild

In een raadscommissie vorig jaar werden experten van VMM en OVAM aan het woord gelaten over de PFOS vervuiling in de Melsterbeek. Volgens hen werd in bepaalde vissen doorheen de jaren inderdaad een bepaalde hoeveelheid PFOS aangetroffen. Deze overschreed de Europese normen maar kwamen volgens de experten niet in de buurt van wat gevaarlijk zou zijn voor mensen.
De milieuorganisaties meldde toen ook dat er de laatste jaren een afname was van de hoeveelheid PFOS in de beek.

Complex verhaal

Wie verantwoordelijk is voor het lange aanslepen van dit dossier is verre van duidelijk. Zowel onder het beleid van Vandenhove (zowel burgemeester als deputé) als Veerle Heeren, werden vergunningen toegekend aan Tenneco.
In ons artikel van 4 november reageerde Vandenhove nog verbaast dat de Vlaamse Milieu Inspectie met gegevens naar buiten kwam. Volgens hem was er in de tijd dat hij de vergunningen voor Tenneco goedkeurden, geen kennis over de bijwerkingen van PFOS. De vergunningen werden volgens Vandenhove steeds goedgekeurd op basis van positieve evaluaties van experten.
Volgens HBVL stonden in de vergunningen thans wel de gevaren van de stof PFOS opgesomd. Zo zou PFOS kankerverwekkend zijn en de hormonenhuishouding overhoop halen. Ook verzwakt door de stof het immuunsysteem.

In het geval van Tenneco werden de vergunningen goedgekeurd ondanks het feit dat het bedrijf de verlaagde normen niet haalde. Zij konden immers aantonen dat zij stappen hadden gezet om de uitstoot van PFOS te verminderen.

Lees hier het volledige artikel:
PFOS IN Sint-Truiden: Tenneco blijkt vervuiler.

Stadsbestuur wacht onderzoek af

Het stadsbestuur wacht momenteel nog de resultaten van een onderzoek van VMM af. Normaal hadden deze resultaten er in november 2021 al moeten zijn. Doordat het VMM echter in de hoorzittingen rond PFOS zat kon dit onderzoek toen niet tijdig worden afgeleverd.
Het is echter niet duidelijk waarom de resultaten nog niet bekend zijn.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!