Philip Pirard, voormalig korpschef Sint-Truiden nu regio hoofdstad, over cybercriminaliteit

Philip Pirard lang korpschef in Sint-Truiden en nu van Limburg regio hoofdstad, steekt in de Zondag een lans tegen cybercriminaliteit en lachgas. Twee onrustwekkende ontwikkelingen die alleen maar in de hand zijn gewerkt door de coronacrisis.

De lockdown heeft ons allemaal massaal de weg naar het online shoppen doen vinden. Maar niet zonder gevaren. Het aantal meldingen van cybercriminaliteit neemt sterk toe. Helaas doen de oplichters zich al lang niet meer alleen voor als je bank of verzekeringsmakelaar. Ze doen steeds vaker aan whaling. Dit is een vorm van online oplichting waarbij de dader zich voordoet als iemand die je kent. Hij/zij vraagt je dan om geld.

De oplichters grijpen elke actuele gebeurtenis aan om mensen ‘in het zak’ te zetten. Zo circuleren er ook valse uitnodigingen om je te laten vaccineren. Lokale Politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken meld regelmatig op hun facebookpagina voor welke ‘valse’ berichten je moet oppassen.

Hoe jezelf beschermen?

Korpschef Pirard geeft enkele tips om jezelf te beschermen tegen het whaling bedrog van cybercriminelen:

  • Let op zinsbouw.
  • Let op hoe de persoon je aanspreekt.
  • Als iemand die je kent je om geld vraagt, vraag dan eerst om een telefoontje. Als ze pas willen bellen na betaling moet er al een alarmbelletje in je hoofd afgaan.

Deze basisregels kunnen je ook helpen om valse smsen, mails en andere berichten te herkennen:

  • Let op de zinsbouw. Cybercriminelen zijn doorgaans buitenlandse groepen en hebben niet steeds een goede kennis van onze taal.
  • OfficiΓ«le communicatie van lokale of bovenlokale overheid, bijvoorbeeld de belastingdienst, gebeurt nooit via sms. Zeker niet als het om aanmaningen van betaling gaat.
  • Let op lay-outing en huisstijl. Deze is niet steeds in orde.
  • Antwoord niet op verdachte berichten en bel je bank, de overheidsdienst of de persoon die je een bericht heeft gestuurd.
  • Denk je dat je een frauduleus bericht hebt ontvangen? Doe dan melding bij de politie. Zij kunnen dan breed communiceren over nieuwe vormen van cybercriminaliteit.
Lees het volledige interview in de Zondag.