Pop-up escape room ‘Het Mysterie der Minderbroeders’ is een schot in de roos.

De zomer van 2023 stond in Sint-Truiden onder meer in het teken van ‘Het Mysterie der Minderbroeders’. In de kerk van de Minderbroeders, gewijd aan de Franciscus Solanus, vond een pop-up escape room plaats. Het zomerproject, waarbij 947 deelnemers de uitdaging aangingen en de stad en haar inwoners trachtten te redden van de ondergang, werd druk bespeeld en goedgekeurd.

Bij de start van de zomervakantie ontpopte in de Minderbroederskerk het zomerproject van Toerisme Sint-Truiden waarbij deelnemers kennis maakten met het religieus erfgoed en de rijke geschiedenis van Sint-Truiden. Het drempelverlagend initiatief blijkt een schot in de roos. Het initiatief kende een bezetting van 70% en trok veel mensen aan van buiten onze stad. 48,7% van de deelnemers waren Truienaars, de overige 51,3% kwamen vanuit alle hoeken van het land: van Ieper tot Zutendaal, van Aarschot tot Heusden-Zolder, van Tienen tot Bilzen. Er waren eveneens verschillende deelnemers uit Nederland. De unieke invulling van de Minderbroederskerk werd zeker gesmaakt.

03/08/2023
Veel gezweet, spanning alom… Dikke pluim voor de bedenkers! Fijn om de kerk op een andere manier te leren kennen en verborgen plekjes te ontdekken!

Magalie, Peter, Rosita, Livia en Johan

“Voor onze escaperoom mikten we vooral op gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar. Hierin zijn we geslaagd. De tickets werden dan ook voornamelijk gekocht door groepen van 3 tot 4 personen. We bezorgden de deelnemers de nodige spanning en uitdaging, dat bleek uit de vele lovende reacties die we ontvingen.”

Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme

Ondanks het twijfelachtige weer kon de Truiense toeristische dienst rekenen op evenveel bezoekers aan hun balie als vorig jaar. Het aantal Franstalige toeristen en bezoekers uit Nederland viel op. Onze stad trekt dus meer bezoekers van ver buiten onze stad. Een ander opvallend gegeven is dat het kinderaanbod erg werd gesmaakt.

“Uit een rondvraag bij onze toeristische partners valt op dat de zoektochten voor kinderen en de Trudopas een boost hebben gekregen ten opzichte van andere vakantieperiodes. Zo ontving museum DE MINDERE opvallend meer jonge nieuwsgierigen voor de zoektocht ‘Schatten van Vlieg.”

Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme

De laatste tickets zijn verkocht

Het is over en uit met het mysterie de Minderbroeders. De raadsels zijn opgelost, en de codes zijn gekraakt. Maar, krijg je er niet genoeg van? LOCk US en Hooch, twee permanente escape rooms in Sint-Truiden, ontvangen gezinnen, jongeren, vriendengroepen en teams met open armen.

Het succes van de Escape Room toont aan dat een nieuwe invulling van de Minderbroederskerk zeker mogelijk is indien er creatief wordt nagedacht.
Het is uitkijken naar het toeristisch aanbod van deze herfst.

Instagram