Verschillende bewoners van het appartementsblok op de Tiensesteenweg, zijn teruggekeerd naar hun woonst. Maar de problemen zijn voor velen van hen nog niet van de baan. Zo is er nog geen verwarming of warm water en moeten de bewoners het stellen met elektrische vuurtjes.
Midden oktober moesten de bewoners van een appartementsgebouw op de Tiensesteenweg hun woonst verlaten door een verzakking van het wegdek. De straat voor het appartementsgebouw was ingezakt door een zinkgat. Stad Sint-Truiden verklaarde de appartementen tijdelijk onbewoonbaar. Verschillende bewoners zijn ondertussen teruggekeerd naar hun woonst maar de problemen blijven zich opstapelen. Zo is de gasaansluiting nog niet compleet door de problemen van de nutsvoorzieningen die er al liggen. Nu mogen de bewoners terug naar hun appartementen, maar de miserie is nog niet van de baan.
“Mijn vriend kreeg recent een factuur van €540 voor het noodverblijf in een hotel. Thans was ons gezegd dat we hiervoor niet moesten betalen. Daar komt nu nog eens de huishuur bij,” vertelt de partner van een bewoner ons anoniem.
Nutsvoorzieningen lopen door elkaar
De verzakking zou in eerste instantie veroorzaakt zijn door een lekkende waterleiding. Hierdoor was er al een verzakking in de kapperszaak van Yves Clerinx. Bij de herstelling van deze werd de verzakking erger. De nutsmaatschappijen gingen snel in overleg met Stad Sint-Truiden, maar later doken er ook andere problemen op. De nutsvoorzieningen voor de appartementsblok en voor de huizen achter deze blok, liggen kriskras door elkaar. Bovendien hadden de huizen achter de blok geen aparte riolering. Dit moet allemaal aangepast worden waardoor zowel de huizen als het appartement zonder gas en dus verwarming zitten.
Pascal Monette, voorzitter van het Truiense Sociale Huis/OCMW, meldt dat het bestuur druk zet op de eigenaar van de appartementen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Oppositie stelt zich vragen bij de bewoonbaarheid
Voor burgerbeweging FRIS! zijn de inspanningen echter niet voldoende.
Fontaine stelt tevens dat vele bewoners nu worden geconfronteerd met dubbele facturen. Ze moeten hun achterstallige huur betalen en ook de kosten van hun noodverblijf.
Privé-eigendom
Schepen Monette nuanceert de situatie en zegt dat elke bewoner een maatschappelijk assistent heeft toegewezen gekregen om hen persoonlijk te begeleiden.
De appartementen zijn bovendien privé-eigendom. Hierdoor heeft Stad Sint-Truiden weinig bevoegdheden om in te grijpen al benadrukt het bestuur wel dat zij in contact blijven met de eigenaar om de situatie op te volgen.